VI Flashback: 'lachwekkend' doelpuntenfestijn tegen België

Reacties

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond (20.45 uur) een vriendschappelijke interland tegen België. Zeventien jaar geleden stonden de buren ook tegenover elkaar, het duel in De Kuip liep uit op een spektakelstuk.

VI Flashback: 'lachwekkend' doelpuntenfestijn tegen België

Het is 4 september 1999 als Nederland en België het, op weg naar het EK 2000 dat ze samen organiseren, tegen elkaar opnemen. Het is het tiende duel van Frank Rijkaard als bondscoach van Oranje. De Amsterdammer wist er van de eerste negen slechts één te winnen: met 2-0 van Peru. Wedstrijden tegen de zuiderburen zijn altijd beladen, maar voor Patrick Kluivert heeft het duel een extra lading. De 23-jarige spits werd tijdens de laatste ontmoeting met de Belgen op het WK 1998 geprovoceerd door Lorenzo Staelens en gaf de verdediger een elleboogstoot, wat hem op een rode kaart kwam te staan.

De Barcelona-spits is erop gebrand revanche te halen in Rotterdam, maar binnen een half uur kijken hij en zijn ploeggenoten al tegen een 0-2 achterstand aan. Debutant Branko Strupar krijgt veel te veel ruimte van de Oranje-defensie en is met twee treffers meedogenloos. Nederland stelt echter voor rust nog orde op zaken door binnen zeven minuten liefst drie keer te scoren. Edgar Davids werkt de 1-2 binnen, maar vooral zijn tweede treffer is van grote schoonheid. De Juventus-middenvelder slalomt door de Belgische verdediging en rond met de buitenkant van zijn linkervoet af: 2-2. Patrick Kluivert haalt vlak voor rust vervolgens zijn gram door tergend lang te wachten met zijn intikker vanaf de doellijn: 2-3.

Davids knalt uit een afgeslagen vrije trap van Dennis Bergkamp de 1-2 binnen.
Davids knalt uit een afgeslagen vrije trap van Dennis Bergkamp de 1-2 binnen.

Na vijftien minuten op adem te zijn gekomen in de rust gaat het festijn in de tweede helft vrolijk verder. Binnen acht minuten hebben de Belgen de score door doelpunten van Bart Goor en Marc Wilmots alweer omgedraaid. Kluivert lijkt met een nieuwe intikker en een kopbal uit een voorzet van Ronald de Boer Nederland alsnog de zege te bezorgen. De hattrick van de getergde spits blijkt niet genoeg: Emile Mpenza straft Hollands geklungel af en bepaalt de eindstand op 5-5.

'Een waanzinnige wedstrijd. De video was aangesloten bij alle tegendoelpunten', blikt Rijkaard op zijn persconferentie terug op het duel. 'Vijf doelpunten maken is heel  positief, maar vijf tegendoelpunten is negatief. Ik denk dat jullie het net negatieve wel zullen benadrukken.' Om er meteen aan toe te voegen: 'En als ik eerlijk ben, dan ben ik geneigd om dat ook te doen', wordt de bondscoach geciteerd in de Voetbal International, die verder gevuld is met onder meer een interview met een 22-jarige Anthony Lurling ('Ik wil de top halen') en een gesprek met Henk Vos over zijn vertrek bij Feyenoord. Tevens wordt in het blad gemeld dat het leeuwtje Benelucky de mascotte van EURO 2000 wordt.

'Historische Derby der Lage Landen', kopt VI en 'Oranje leuk en lachwekkend'. Slechts één keer eerder speelde het Nederlands elftal in de geschiedenis namelijk met 5-5 gelijk, in 1912 tegen Duitsland. 'Tegen België werd duidelijk dat onze profs het niet zo nauw nemen met het uitvoeren van de verdedigende taken. Rijkaard blijft nog steeds Frankie voor de internationals', is de analyse.

Zeventien jaar na het spektakelstuk in De Kuip is er slechts één interland van Oranje geweest met meer doelpunten: in 2011 wordt San Marino met 11-0 verslagen. De vier ontmoetingen met België leveren met de uitslagen 2-2, 1-1, 0-1 en 4-2 minder spektakel op.

Onder de huidige bondscoach Danny Blind werd er in een duel van Oranje nog nooit meer dan vijf keer gescoord. De balans van Blind bij Oranje van zes zeges in veertien duels zorgt nog voor weinig vrolijke gezichten. Wat dat betreft zou zijn elftal een nieuw lachwekkend spektakelstuk wel kunnen gebruiken. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.