VfL Wolfsburg maakt het Bayern lastig, Dortmund haalt uit

Borussia Dortmund heeft de status van koploper in de Bundesliga onderstreept ten koste van SC Freiburg, terwijl Bayern München met een moeizame zege in het spoor bleef.

Borussia Dortmund – SC Freiburg 5-0
Borussia Dortmund kon al na 45 minuten met een gerust hart de kleedkamer opzoeken. Marco Reus zette de ploeg van trainer Jürgen Klopp na 35 minuten op een verdiende voorsprong om op slag van rust uit een strafschop de marge te verdubbelen.

Voor SC Freiburg was die 2-0 de genadeklap, maar dat had het ook aan Fallou Diagne te wijten. De verdediger ging in de fout in een duel met BVB-spits Robert Lewandowski en moest die overtreding bekopen met een strafschop én een rode kaart.

Met een man meer voerde Borussia Dortmund via Lewandowski (2x) en Jakub Blaszczykowski de score verder op, zodat met een eclatante zege de koppositie in de Bundesliga werd bevestigd.

Bayern München – VfL Wolfsburg 1-0
Zonder de nog steeds geblesseerde Bas Dost heeft VfL Wolfsburg het Bayern München meer dan lastig gemaakt. Ruim een uur beet de Beierse ploeg zich stuk op de defensie van de bezoekers, maar in de 63ste minuut kwam dan toch de bevrijdende openingstreffer.

Xherdan Shaqiri, die net een minuut eerder Arjen Robben had vervangen, stond aan de basis van de 1-0 van Bayern. De Zwitser zette Franck Ribéry aan het werk die op zijn beurt bij de tweede paal Thomas Müller zijn voorzet zag benutten om de score te openen. Door de zege houdt Bayern gelijke tred met Borussia Dortmund, dat dankzij een beter doelsaldo de Beierse concurrent voor blijft.

Bayer Leverkusen – Hannover 96 2-0
Hannover 96 kon na de eerste helft de hoop laten varen een einde te maken aan de beroerde reeks op vreemde bodem. Ook bij Bayer Leverkusen bleef de score op nul staan voor de ploeg van trainer Mirko Slomka, die ondanks de nederlaag op de vierde plaats blijft.

Sidney Sam was met een assist voor de openingstreffer van Simon Rolfes en de 2-0 de gevierde man bij Leverkusen, dat in de tweede helft zonder problemen de drie punten kon bijschrijven. Hannover 96 blijft daardoor op zowel nul punten als nul doelpunten staan in uitwedstrijden dit seizoen, terwijl Leverkusen een vervolg gaf aan de sterke start van het seizoen en derde blijft in de Bundesliga.

1899 Hoffenheim – Schalke 04 3-3
Voor 1899 Hoffenheim had het duel met Schalke 04 extra lading omdat het vooraf stil stond bij Boris Vukcevic (foto onder). De 23-jarige middenvelder had een jaar geleden een ernstig auto-ongeluk, maar is na zeven weken coma nog herstellende.

Het bijzondere moment voorafgaand leek geen vervolg te krijgen binnen de lijnen. 1899 Hoffenheim keek bij rust al tegen een 3-1 achterstand aan. De treffer van Anthony Modeste stak schril af tegen de productie van Schalke 04, dat goed combinatievoetbal zag uitmonden in drie doelpunten. De goals waren van Kevin-Prince Boateng, Joël Matip en Marco Höger.

Maar na rust toonde Hoffenheim veerkracht, hetgeen tot uitdrukking kwam in treffers van Roberto Firmino en David Abraham in het eerste kwartier van de tweede helft. Maar verder dan de gelijkmaker kwam de thuisploeg niet, zodat beide ploegen veroordeeld blijven tot de middenmoot.

Hertha BSC – FSV Mainz 05 3-1
Een tweede thuisnederlaag op rij bleef Hertha BSC bespaard. De ploeg van trainer Jos Luhukay, die deze week met een B-ploeg ten onder ging in de strijd om de Duitse beker tegen tweedeklasser 1. FC Kaiserslautern, moest daartoe wel een achterstand wegwerken. FSV Mainz leidde bij rust namelijk met 1-0 door een doelpunt van Nicolai Müller. In de tweede helft stelde Hertha orde op zaken. Sami Allagui was daarbij de gevierde man met twee doelpunten. De invaller deed daarmee zijn oude club de das om. Änis Ben-Hatira maakte daarna aan alle Berlijnse onzekerheid een einde.