'Vervanger Strootman moet gewoon eigen spel spelen'

Reacties

Orlando Engelaar volgt met grote interesse de ontwikkelingen op het middenveld bij het Nederlands elftal. De oud-international geeft uit eigen ervaring een advies.

'Vervanger Strootman moet gewoon eigen spel spelen'

De voorbije oefeninterlands vormden Jonathan de Guzman, Daley Blind en Leroy Fer op het middenveld beurtelings een koppel met Nigel de Jong. Die positie was vacant na het wegvallen van de geblesseerde Kevin Strootman.

'Het WK moet natuurlijk nog beginnen. Maar volgens mij hebben ze alle drie wel bewezen náást De Jong te kunnen spelen', zegt veertienvoudig international Engelaar in gesprek met Voetbal International. 'Het is alleen de vraag wat voor type middenvelder de bondscoach tijdens het WK nodig heeft. Zo liggen de kwaliteiten van De Guzman iets meer voorin, hij kan een goal maken en assist geven. Daarentegen is Blind meer iemand die de bal binnen de ploeg houdt.'

Tijdens het EK in 2008 was Engelaar degene die zich op het allerlaatste moment in de basis van Oranje had gespeeld. Met De Jong vormde de voormalige speler van onder meer NAC Breda, FC Twente en PSV een blok vóór de defensie in de ploeg van toenmalig bondscoach Marco van Basten.

'Het was verrassend in die zin dat ik tijdens de EK-kwalificatie heel weinig had gespeeld. Demy de Zeeuw en ook Denny Landzaat hadden het meest als controlerende middenvelder gevoetbald. Kort voor het toernooi werd de speelwijze aangepast met een extra controlerende middenvelder.'

Zijn late 'doorbraak' in de basisploeg tijdens het EK in 2008 bracht volgens eigen zeggen nauwelijks extra druk met zich mee. 'Op dat moment moet je gewoon doen waar je goed in bent, je eigen spel spelen', meent Engelaar. 'Alle vergelijkingen met De Zeeuw, Landzaat en ook Mark van Bommel (had tijdelijk bedankt vanwege conflict met Van Basten, red.) liet ik langs me heen gaan.

'Ook de vervanger van Strootman – De Guzman of Blind – moet straks laten zien waarom de keuze op hem is gevallen. Probeer gewoon hetzelfde spel te spelen als bij Swansea City en Ajax. Alle invloeden van buitenaf zullen dan geen vat je op je krijgen.'

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.