Vertrek Martino maakt rampzalige zomer Argentinië compleet

Reacties

In de zomer van het dertigjarig jubileum van de tweede en voorlopig laatste wereldtitel is het chaos troef rond de Argentijnse nationale ploeg. Het vertrek van bondscoach Gerardo Martino dinsdagavond is nog net geen voetnoot in vergelijking met het afscheid van Lionel Messi én de problemen bij de nationale bond AFA.

Vertrek Martino maakt rampzalige zomer Argentinië compleet

Martino heeft nog geen verklaring gegeven voor zijn vertrek, maar het lijkt erop dat de oud-trainer van Barcelona genoeg heeft van de organisatorische puinhoop bij de AFA. Officieel wordt de Argentijnse bond momenteel geleid door een crisiscomité dat de FIFA heeft aangesteld. De wereldvoetbalbond besloot vorige maand in te grijpen omdat de AFA al jaren gebukt gaat onder een financiële en constitutionele crisis. Julio Grondona, die tot zijn dood in 2014 de bond leidde als een 'mini-Blatter' en voor wie het woord 'controversieel' lijkt te zijn uitgevonden, wordt als hoofdschuldige gezien voor alle problemen.

Onder zijn opvolger Luis Segura trad geen lente in. Integendeel: de bestuurder werd eerder dit jaar aangeklaagd wegens mogelijke fraude bij de verkoop van televisierechten. Het bleek de laatste reden die de FIFA nodig had om in te grijpen. Dat deed de mondiale federatie vorig jaar nog niet toen Segura na een zeer opmerkelijke verkiezing aan de macht kwam. Terwijl er maar 75 vertegenwoordigers stemrecht hadden, bleken er 76 stemmen te zijn uitgebracht.

De omstreden Julio Grondona (rechts) leidde de Argentijnse bond als een 'mini-Blatter'.
De omstreden Julio Grondona (rechts) leidde de Argentijnse bond als een 'mini-Blatter'.

Lange tijd werd gehoopt dat de Argentijnse nationale ploeg alle problemen zou maskeren met een succesvolle campagne in de strijd om de Copa América. De Albiceleste maakte tot de finale grote indruk, maar werd in de eindstrijd tegen Chili weer gekweld door de penaltyduivel. Na afloop van het smadelijke verlies kondigde de pas net 29 jaar geworden Messi aan zich niet meer beschikbaar te stellen.

Een sneeuwbaleffect dreigt, want ook spelers als Sergio Agüero en Gonzalo Higuaín sluiten een pensioen als international niet uit, terwijl Javier Mascherano sowieso lijkt te stoppen bij Argentinië. De hoofdrolspelers houden hun kaken stijf op elkaar, maar enkele uitspraken van Agüero senior werpen licht op de onvrede van de internationals. 'De spelers geven hun vakantie op, komen over uit Europa en worden vervolgens niet betaald door de AFA', aldus de vader van de Manchester City-aanvaller. 'Als Lionel vertrekt, zal Sergio dat geloof ik ook doen.'

Vanzelfsprekend wordt in Argentijnse media druk gespeculeerd over wie het aandurft om Martino op te volgen. Of het nu Diego Simeone, Marcelo Bielsa of Julio Olarticoechea (dinsdag aangesteld als keuzeheer van de olympische ploeg) wordt: zijn belangrijkste taak wordt Messi op andere gedachten te brengen. Volgens Argentijnse media zou de vijfvoudig Gouden Bal-winnaar sowieso al zijn gaan twijfelen, dus een kansloze missie is het niet. Zonder Messi kan het WK 2018 weleens een brug te ver zijn voor het eens zo trotse Argentinië, dat na zes speelronden de derde plaats bezet in de Zuid-Amerikaanse poule, met een nipte voorsprong op de concurrentie. Alleen de topvier gaat rechtstreeks naar Rusland. (Michel Abbink)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.