Veroveringstocht Bayern begint even voorbij Venlo

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de achttiende speelronde is dat het duel tussen Borussia Mönchengladbach en Bayern München van vrijdagavond (20.30 uur).

Veroveringstocht Bayern begint even voorbij Venlo

Borussia Mönchengladbach

Klassering: 3de plaats (33 punten uit zeventien duels)
Vorm: W-W-W-G-G

Wir sinds Borussia. Herzlich Wilkommen. Zo begroet Borussia Mönchengladbach zijn gasten. Vriendelijk. Warm. Een Bundesliga-wedstrijd bijwonen is dan ook een feest. Supporters lopen gemoedelijke door elkaar heen, drinken gezamenlijk bier en de ticketprijzen zijn meer dan schappelijk. Voor 25 euro heb je als liefhebber een mooie plek in het Borussia-Park. Voor de clubcardhouders zijn zelfs kaarten voor minder dan twintig euro beschikbaar. De Duitse clubs willen graag aanvaardbare prijzen zodat het voetbal geen feestje voor de elite wordt.

Het Borussia-Park is een stadion dat doorgaans kolkt met 54 duizend mensen op de tribune. Het is Borussia Dortmund in het klein. De huidige derde plaats in de competitie is grotendeels te danken aan de uitstekende thuisvorm. Het BMG van trainer Lucien Favre won op eigen veld onder meer van Schalke 04 en Borussia Dortmund. Verloren werd er dit seizoen in thuiswedstrijden nog niet. Alleen bij de afsluiting van de eerste seizoenhelft tegen VfL Wolfsburg werd niet gewonnen.

Favre heeft een elftal samengesteld dat de zwakheden van Bayern kan blootleggen. Zijn ploeg is bijzonder sterk in de omschakeling met dynamische aanvallers die handig zijn in de counter. De vraag is alleen wel of Gladbach bestand is tegen de druk die Bayern München voortdurend zal opleggen. Geen Bundesliga-club is er tot nu toe in geslaagd de Beierse machine te frustreren.

Bayern München

Klassering: 1ste plaats (44 punten uit zestien duels)
Vorm: W-W-W-W-W

De cijfers imponeren. Veertien van de zestien duels gewonnen, twee remises, tien verliespunten voorsprong op nummer twee Bayer Leverkusen, slechts acht tegendoelpunten en met 42 doelpunten de meest productieve ploeg in de Bundesliga. Bayern München heerst op alle fronten. De concurrentie heeft zich al bij de situatie neergelegd. De machine is niet te stoppen. De vraag is meer waar het plafond van het elftal ligt.

Dat is de uitdaging die Guardiola wakker houdt. Hij is als 'uitvinder' op zoek naar het perfecte team. Het schaven aan een elftal, zoeken naar dat ene detail, dát houdt hem als trainer op de been. Zijn voorganger (Jupp Heynckes) liet het werk over aan zijn assistenten en observeerde vooral. Het resulteerde onder meer in een Champions League-titel. Voor Guardiola is resultaat alleen niet voldoende. De uitvoering telt. Elk pass moet een 10 zijn. Hij experimenteert ook met posities en opstellingen. Hij had met Philipp Lahm een van de beste rechtsbacks ter wereld in huis, maar vond de Duitser een veel te intelligente voetballer om achterin op de vleugel te spelen.

Daarom schoof hij de verdediger, tot verbijstering van het bestuur, door naar het middenveld. Lahm bleek een openbaring als controleur. Het spel van Bayern kreeg een nieuwe dimensie, moest ook erepresident Franz Beckenbauer bekennen. Vorige week zaterdag testte Guardiola een 3-2-4-1 uit in het oefenduel met Red Bull Salzburg. Het bleek iets te futuristisch. Na 45 minuten stonden de Oostenrijkers, die volgende maand in het Europa League-toernooi tegen Ajax aantreden, met 3-0 voor.

Hoe dan ook: even over de grens bij Venlo begint vrijdagavond een nieuwe veroveringstocht. Ook in 2014 is Bayern München topfavoriet in elk toernooi waaraan het deelneemt. Het meest angstaanjagende is misschien dat de ploeg nog lang niet op z'n hoogtepunt is. Elke training legt Guardiola de lat hoger. Het moet sneller, beter, efficiënter. De spelers zijn elementen geworden in een groot radarwerk.

Onderlinge historie

De laatste zege van BMG dateert alweer van twee jaar geleden, toen in eigen huis met 3-1 gewonnen werd. De vier edities daarna werden een prooi voor Der Rekordmeister.

Tekst: Süleyman Öztürk
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
20/01/2012 Borussia Mönchengladbach - Bayern München 3-1 Bundesliga
21/03/2012 Borussia Mönchengladbach - Bayern München 2-4 (n.v.) DFB-Pokal
14/12/2012 Bayern München - Borussia Mönchengladbach 1-1 Bundesliga
18/05/2013 Borussia Mönchengladbach - Bayern München 3-4 Bundesliga
09/08/2013 Bayern München - Borussia Mönchengladbach 3-1 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.