Verliezend bekerfinalist vanaf 2015/16 niet langer Europa in

Vanaf het seizoen 2015/16 zal de verliezend bekerfinalist niet meer in aanmerking komen voor deelname aan het Europa League-toernooi. Vanaf die jaargang krijgt alleen de bekerwinnaar nog toegang tot Europees voetbal.

Verliezend bekerfinalist vanaf 2015/16 niet langer Europa in

In de huidige situatie komt de runner-up van het KNVB-bekertoernooi en diverse buitenlandse bekercompetities nog wel in aanmerking voor een Europa League-ticket, als de uiteindelijke bekerwinnaar zich via de competitie voor de Champions League heeft geplaatst.

Die constructie zorgde de laatste jaren echter voor veel discussie. Zo was in Nederland vaak pas laat bekend welke posities op de ranglijst recht gaven op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Vorig seizoen was er in de competitiewedstrijd op 20 april tussen AZ en PSV zelfs een mogelijkheid tot competitievervalsing, aangezien PSV bij een overwinning in dat duel een grotere kans op de tweede plaats in de Eredivisie had.

Voordelig voor AZ, want dat zou immers ook in het geval van een nederlaag in de bekerfinale tegen PSV, dat zich via de tweede plaats in de competitie voor de voorronden van de Champions League kwalificeerde, deelnemen aan de Europa League.

Vanaf 2015/16 zal dat dus niet meer zo zijn. Dan gaat het in het bekertoernooi te vergeven EL-ticket naar de eerstvolgende club op de reguliere ranglijst die niet direct in aanmerking komt voor Europees voetbal als de bekerwinnaar in de Champions League mag uitkomen. Afgelopen seizoen zou dat nummer vijf FC Utrecht zijn geweest. Utrecht dwong nu via de play-offs een plek in de tweede voorronde van de Europa League af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen