Verlies Bayern, rood Braafheid bij debuut Hoffenheim

1. FC Köln - Bayern München 3-2

Bayern München is er zaterdag niet in geslaagd de nummer zestien, 1. FC Köln, te verslaan. In een boeiende wedstrijd waarin Köln slechts drie kansen nodig had om op voorsprong te komen, ging de formatie van Bayern-trainer Van Gaal met 3-2 ten onder.

Al na twintig minuten spelen opende Mario Gomez (foto) de score namens Der Rekordmeister, die aantrad zonder Arjen Robben en Franck Ribery. Een pass in de diepte van Thomas Müller werd na slecht verdedigen van Köln op gelukkige wijze afgerond door de spits. Zijn inzet ging door de benen van doelman Michael Rensing het doel in.

Enkele minuten vóór rust werd de marge verdubbeld door Hamit Altintop. De Turk leek een voorzet te geven aan de zijkant van het zestienmetergebied maar verraste Rensing met een schot in de lange hoek.

Op slag van rust kreeg Müller de kans om de definitieve nekslag aan Köln toe te brengen maar de Duitse aanvaller schoot de bal na een mooie loopactie op een verdediger van de thuisploeg. Het leek voor Bayern, dat domineerde in de eerste helft, weinig uit te maken. Köln zorgde voor geen enkel gevaar, waardoor de overwinning voor de ploeg van Louis van Gaal veilig leek.

Die Geißböcke toonden echter veerkracht. Christian Clemens zorgde kort na de hervatting voor de aansluitingstreffer. Milivoje Novakovic bracht zijn ploeg wat later op gelijke hoogte met een kopbal. De onervaren doelman Thomas Kraft maakte daarbij, rennend van paal naar paal, bepaald geen goede indruk.

Het drama voor Bayern werd een kwartier voor tijd groter, toen Novakovic ontsnapte aan de Beierse verdediging. Met alleen Holger Badstuber in zijn rug sprintte de Sloveen op Kraft af. Doordat de goalie wederom geen redding bracht, verliet Bayern het veld zonder punten.

Bayern zakte door de nederlaag een plek op de ranglijst. Door het gelijkspel van MSV Mainz 05 stijgt die ploeg naar de derde positie. Köln bleef na de zege steken op de zestiende plek.

1899 Hoffenheim - 1. FC Kaiserslautern 3-21899 Hoffenheim, met Ryan Babel in de basis, is goed weggekomen in het duel met 1. FC Kaiserslautern. Bij rust had de nummer acht van de Bundesliga nog een veilige 2-0 voorsprong op Kaiserslautern, nummer dertien op de ranglijst. Gylfi Thór Sigurdsson en Sebastian Rudy maakten de doelpunten.

Een kwartier na de hervatting was van de opgebouwde marge niets meer over. Erwin Hoffer en Rodnei hadden de bezoekers op gelijke hoogte gezet. In de 63ste minuut voorkwam Velad Ibisevic gezichtsverlies voor Hoffenheim door 3-2 te maken. Een rode kaart voor debutant Edson Braafheid, net ingevallen, hielp de bezoekers niet meer aan een punt.

Hoffenheim stijgt door de overwinning naar de zevende positie, al moet het nog wel het resultaat van Hamburger SV afwachten. Die club treedt morgen aan tegen FC Sankt Pauli.

Overige uitslagenHannover 96 - VfL Wolfsburg 1-0FSV Mainz 05 - Werder Bremen 1-11. FC Nürnberg - Bayer Leverkusen 1-0 Foto: VI Images