Verhit Spaans oefenduel door Rooney

Het affiche was prachtig, maar het duel leverde vooral ergernis op. Spanje versloeg Engeland in Madrid, waar het wangedrag van het publiek én dat van enkele Engelse spelers het goede spel van Spanje overschaduwde.

Verhit Spaans oefenduel door Rooney

Spanje won met 1-0 van de Engelsen dankzij een vroege goal van Asier Del Horno. Hij kopte binnen uit een slecht verwerkte hoekschop van Xavi. De overwinning kwam de vernuftig spelende en combinerende ploeg van bondscoach Luis Aragonés toe, maar dat zal onderbelicht blijven.

Daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste liet een flink aantal Engelse spelers zich gaan in onbezonnen acties, en ten tweede jouwde het Spaanse publiek de donkere Engelse internationals uit, net als een dag eerder was gebeurd tijdens Jong Spanje-Jong Engeland.

'Het was veel te competitief, zeker voor een vriendschappelijke wedstrijd', reageerde bondscoach Sven-Göran Eriksson na afloop. Ook hij had zich gestoord aan het opgefokte optreden van zijn spelers, die geregeld over de schreef gingen met te harde tackles, zoals Gary Neville en Ashley Cole. Wayne Rooney liet zich het meest gelden. Hij leefde zich uit met een drieste charge op Joaquin, die vreemd genoeg onbestraft bleef. Maar die gele kaart kwam uiteindelijk toch nog voor een domme duw tegen Iker Casillas.

Rooneys verhitte optreden dwong Eriksson ertoe de jonge aanvaller al in de 41ste minuut naar de kant te halen, tot woede van de scheldende Rooney. 'Zijn gedrag was niet het beste in de wereld. Maar ik denk dat hij weer wat geleerd heeft. Hij is nog zo jong', sprak Eriksson zalvend. 'In de eerste helft verloren we ons hoofd, en dat spijt me.'

Ook David Beckham nam het op voor zijn negentienjarige landgenoot: 'Hij is zeker geen ongeleid projectiel. Hij is nog jong, dat moeten we niet vergeten. Soms kookt hij over, zo is hij nu eenmaal. Maar dat zal met ervaring veranderen. We hadden ons in de eerste helft moeten beheersen. Er waren nogal wat vliegende tackles en een paar Spaanse spelers raakte daar nogal opgewonden van.'

Het Spaanse publiek gedroeg zich eveneens allesbehalve netjes. De donkere Engelse internationals Ashley Cole en Shaun Wright-Phillips moesten het ontgelden telkens als ze in balbezit kwamen. 'Het is erg slecht dat mensen spelers uitjouwen vanwege hun huidskleur', klaagde Eriksson, wiens spelers tijdens de warming-up nog shirts droegen met de tekst Kick Racism Out of Football.

De aanloop naar het duel was al beladen vanwege enkele uitspraken van bondscoach Luis Aragonés en de oerwoudgeluiden die dinsdag klonken tijdens de ontmoeting tussen de beloftenteams. De Engelse voetbalbond zal een klacht indienen bij de UEFA en de FIFA over het wangedrag van de Spaanse fans.

Bekijk hier al onze video's