Verdedigers helpen zwoegend PSV langs PEC Zwolle

PSV heeft met hangen en wurgen de laatste competitiewedstrijd van 2016/17 in een overwinning omgezet. Met dank aan verdedigers Héctor Moreno en Santiago Arias werd PEC Zwolle uiteindelijk in eigen huis met 4-1 opzij gezet.

Het duel in Eindhoven ging eigenlijk nergens meer om. PSV wist op voorhand al zeker dat het als derde zou eindigen, PEC Zwolle speelde zich vorige week tegen SC Heerenveen (2-1) definitief veilig. Trainer Phillip Cocu beloonde Sam Lammers, vorige week trefzeker tegen FC Groningen en in de Jupiler League goed voor zeventien doelpunten, met een eerste basisplaats.

PEC Zwolle, waar Ron Jans voor de laatste keer op de bank zat als hoofdtrainer, zakte ver in op eigen helft en gokte op een snelle uitbraak. De Eindhovenaren moesten het spel maken maar hanteerden een veel te laag baltempo. Verder dan een schotje van Gáston Pereiro, een makkelijke prooi voor doelman Mickey van der Hart, kwamen ze niet.

Na dertig minuten kwamen de gasten op voorsprong. Speciale dank ging uit naar Jeroen Zoet. De doelman liet een op het oog makkelijke voorzet uit zijn handen vallen, waarna verdediger Ted van de Pavert eenvoudig de 1-0 binnen kon tikken.

PSV bleef zomeravondvoetbal spelen en creëerde nauwelijks kansen. Na 45 minuten werd het elftal van Phillip Cocu dan ook op een logisch fluitconcert getrakteerd. Met deze eerste helft deden de Eindhovenaren in geen enkel opzicht aan klantenbinding.

Cocu greep in de rust in en bracht Oleksandr Zinchenko voor de tegenvallende Davy Pröpper. PSV nam iets meer initiatief, al was PEC kort na rust dicht bij de 2-0. Queensy Menig schoof de bal in het doel, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Zinchenko leek aan de andere kant een fout van Van der Hart af te straffen, maar de bal ging net over het doel. Niet veel later moest Van der Hart gestrekt na een vlammend schot van Marco van Ginkel. PEC loerde op de counter en had via Menig op 2-0 kunnen komen.

Zo kwam er iets meer leven in het duel, zonder dat het echt hoogstaand werd. Net nadat PSV alles of niks ging spelen, met Jürgen Locadia voor Jorrit Hendrix, kopte Moreno binnen. Het was alweer de zevende treffer van de verdediger, eentje minder dan spits Luuk de Jong. Een minuut later werd het zelfs 2-1. Nu was het een andere verdediger, Arias, die de bal achter Van der Hart werkte.

Het Zwolse verzet was na die tweede treffer definitief gebroken. De hardwerkende Lammers kreeg loon naar werken en maakte nog 3-1. Het toetje was voor invaller Bart Ramselaar. Na een goede bal van Zinchenko tikte de international binnen. Zo keerden de PSV-supporters na 75 moeizame minuten, toch nog met een goed gevoel huiswaarts.