Verbruggen, Flekken of Bijlow: wie wordt de eerste keeper op het EK?

Reacties

Bondscoach Ronald Koeman zal richting de start van het EK de knoop moeten doorhakken over wie de eerste doelman gaat worden bij het Nederlands elftal. De keuzeheer was zeer te spreken over hoe Mark Flekken en Bart Verbruggen in de afgelopen twee interlands speelden, maar met de herstellende Justin Bijlow heeft Koeman nog een optie.

Verbruggen, Flekken of Bijlow: wie wordt de eerste keeper op het EK?
Nederland
Nederland
4 - 0
Schotland
Schotland
Duitsland
Duitsland
2 - 1
Nederland
Nederland

Verbruggen was dinsdag in Frankfurt de grote uitblinker bij het Nederlands elftal en kreeg het hoogste cijfer in VI's Oranje op Rapport: een 8. Koeman was na afloop van de nederlaag zeer te spreken over de 21-jarige doelman van Brighton & Hove Albion en ook oud-internationals Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk waren lovend over de vijfvoudig international.

Cijfers
Koeman gaf Verbruggen eerder ook al het vertrouwen in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (1-2), Griekenland (0-1), Ierland (1-0) en Gibraltar (0-6). De voormalig keeper van NAC Breda en Anderlecht kreeg na die wedstrijden respectievelijk een 6, 7, 6 en 6. Voor Verbruggen was de verloren thuiswedstrijd tegen Frankrijk op 13 oktober vorig jaar zijn debuut in het Nederlands elftal.

Tegen Schotland kreeg Flekken weer een kans zich te bewijzen en ook de Brentford-keeper gaf volgens de bondscoach zijn visitekaartje af. Flekken werd vorige week vrijdag bij Oranje op Rapport beoordeeld met een 6,5. De ex-sluitpost van onder andere SC Freiburg stond vorig jaar september nog op doel in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Griekenland (3-0) en Ierland (1-2). Flekken kreeg toen een 6,5 en een 5.

Bijlow
Tijdens de afgelopen twee interlands zat Marco Bizot op de bank, mede door de afwezigheid van Bijlow, die nog aan zijn herstel werkt na een blessure. De doelman van Feyenoord kwam vorig jaar juni voor het laatst actie voor Oranje bij de Final Four van de Nations League, waarbij het Nederlands elftal onderuit ging tegen Kroatië (4-2) Italië (2-3). Bijlow kreeg destijds na beide wedstrijden een 5.

Interland Uitslag Keeper Cijfer VI
Frankrijk-Nederland 4-0 Cillessen 5
Nederland-Gibraltar 3-0 Cillessen 6
Nederland-Kroatië 2-4 Bijlow 5
Nederland-Italië 2-3 Bijlow 5
Nederland-Griekenland 3-0 Flekken 6,5
Ierland-Nederland 1-2 Flekken 5
Nederland-Frankrijk 1-2 Verbruggen 6
Griekenland-Nederland 0-1 Verbruggen 7
Nederland-Ierland 1-0 Verbruggen 6
Gibraltar-Nederland 0-6 Verbruggen 6
Nederland-Schotland 4-0 Flekken 6,5
Duitsland-Nederland 2-1 Verbruggen 8

Over ruim twee maanden staan nog twee oefeninterlands op het programma voor het Nederlands elftal: tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni). Op 16 juni is de eerste groepswedstrijd op EK tegen Polen en dan zal Koeman zijn definitieve keuze maken voor wie onder de lat zal staan.

Penaltykiller
Bij de samenstelling van de keepersgroep in Oranje zal de bondscoach ongetwijfeld ook kijken naar een penaltyspecialist. Richting het WK in Qatar besloot Louis van Gaal met zijn staf keepers uit te nodigen voor een strafschoppentest. Andries Noppert, nu op de bank bij SC Heerenveen, wierp zich toen op als voornaamste penaltykiller.

Kijkend naar de strafschoppenstatistieken steekt Bizot er op dit moment met kop en schouders bovenuit, in vergelijking met Verbruggen, Flekken en Bijlow. Verbruggen keerde één keer een penalty in zijn carrière en Flekken en Bijlow twee strafschoppen. De teller bij Bizot (Stade Brest) staat op tien gekeerde penalty's in competities/toernooien op het hoogste niveau.

Poll (gesloten) Wie moet tijdens het EK op doel staan bij Oranje?
  • 63% Bart Verbruggen (2.938 stemmen)
  • 13% Mark Flekken (619 stemmen)
  • 14% Justin Bijlow (666 stemmen)
  • 3% Marco Bizot (120 stemmen)
  • 6% Jasper Cillessen (276 stemmen)
  • 0% Een andere keeper (15 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.