Verbeek slachtoffer van eigen werkwijze en paniekreflex

Reacties

Gertjan Verbeek kreeg woensdag voor de tweede keer in zeven maanden tijd zijn ontslagbrief. Nadat eind september zijn houdbaarheidsdatum bij AZ bleek verstreken, brak zijn eigenzinnige werkwijze hem nu ook op bij 1. FC Nürnberg. Hoezeer beide clubs ook verschillen, het gedwongen vertrek van Verbeek uit Neurenberg vertoont overeenkomsten met dat in Alkmaar.

Verbeek slachtoffer van eigen werkwijze en paniekreflex

Verwonderlijk is dat gezien Verbeeks karakter niet. De 51-jarige Deventenaar kreeg bij AZ het verwijt koppig te zijn en weinig oog te hebben voor zijn werkomgeving. Het ging langs de ex-trainer van SC Heerenveen en Feyenoord heen, voor wie zijn ontslag bij AZ, kort na een 2-1 overwinning op PSV, destijds dan ook als een donderslag bij heldere hemel kwam.

'Wel vreemd dat ik zelf weinig heb gemerkt van onrust onder de spelers', zei hij. En later: 'De spelers hebben aangegeven nogal negatief te zijn over de coach en de samenwerking daarmee. Als het uitgewerkt is, dan is het uitgewerkt. Dan moet je niet te lang meer wachten. Ik ben wie ik ben. Ik heb een bepaalde visie, strategie en karakter. Dat kan ik niet ineens veranderen.'

Gertjan Verbeek liep begin januari rond met een flinke baard. Die mocht er pas af na zijn eerste overwinning. Kort na het aannemen van deze pose leidde Verbeek zijn ploeg langs 1899 Hoffenheim (4-0).
Gertjan Verbeek liep begin januari rond met een flinke baard. Die mocht er pas af na zijn eerste overwinning. Kort na het aannemen van deze pose leidde Verbeek zijn ploeg langs 1899 Hoffenheim (4-0).

Amper zeven maanden later lijkt bij Nürnberg in veel opzichten precies hetzelfde aan de hand. Opnieuw had Verbeek het slechte nieuws niet zien aankomen, en opnieuw was in ieder geval een deel van de spelersgroep het vertrouwen in de Nederlandse trainer kwijtgeraakt. En dat terwijl Verbeek tot dusver vooral lof had geoogst met zijn grondige werkwijze en zijn aanvallende, typisch Nederlandse speelwijze.

Na een moeizame start leek de in Duitsland met enige verbazing ontvangen aanstelling van Verbeek zich uit te betalen. Na de winterstop boekte Der Club vier zeges in de eerste vijf competitieduels. In het vervolg van het seizoen groef de koppige coach echter zijn eigen graf door ondanks een karrevracht aan tegendoelpunten – vijfentwintig in de laatste negen duels, gepaard met acht nederlagen – aan zijn visie vast te houden.

En dus zag technisch directeur Martin Bader zich deze week genoodzaakt Verbeek met pijn in het hart de deur te wijzen. Na de recente 4-1 nederlagen tegen VfL Wolfsburg en Bayer Leverkusen werd een realistischer speelwijze gevraagd, zeker in de wetenschap dat in de ultieme jacht op lijfsbehoud met FSV Mainz 05, Hannover 96 en Schalke 04 nog drie kwalitatief sterkere tegenstanders wachten.

Gertjan Verbeek met Martin Bader, de technisch directeur van 1. FC Nürnberg, voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat Nürnberg een 3-0 nederlaag zou bezorgen.
Gertjan Verbeek met Martin Bader, de technisch directeur van 1. FC Nürnberg, voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat Nürnberg een 3-0 nederlaag zou bezorgen.

Hoewel Verbeek koppig vasthield aan zijn visie, kan hij het Grundig-Stadion toch met opgeheven hoofd verlaten. Hij oogstte veel lof voor de fraaie koerswijziging die hij doorvoerde, terwijl de boel achterin dichttimmeren de weg van de minste weerstand was geweest. Anders dan zijn voorganger, de in oktober ontslagen Michael Wiesinger, liet Verbeek zijn team ver van het eigen doel verdedigen, snel druk naar voren zetten en aanvallend en attractief voetballen.

Voor Nürnberg waren die ontwikkelingen nieuw. Zelfs de alom geprezen succescoach Dieter Hecking (nu trainer van VfL Wolfsburg) koos tussen 2009 en 2012 doorgaans voor defensieve zekerheid. Het ontslag van Verbeek is dan ook niet geheel aan het volharden in zijn eigen werkwijze toe te schrijven. Zeker omdat hij een week geleden met een aanbieding voor volgend seizoen nog werd bevestigd in zijn visie. Die bevestiging blijkt nu echter niets waard.

En dat omdat de clubleiding door de dreigende degradatie in een paniekreflex plots weer verlangde naar het defensieve resultaatvoetbal dat ze door het aantrekken van Verbeek juist nog had willen uitbannen. De laatste drie speelronden zullen uitwijzen of die hang naar resultaten op de korte termijn inderdaad de voorkeur verdiende. Dan zal blijken of Verbeek met zijn baanbrekende visie wel of niet op de juiste plaats was bij de Duitse laagvlieger. (Tim Vos)

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.