Venezuela ziet 'beste speler aller tijden' afzwaaien

Reacties

Venezuela moest dinsdagnacht afscheid nemen van de grootste voetballer aller tijden die het land heeft gekend. Juan Arango zette na anderhalf decennium een punt achter zijn interlandloopbaan. Op 35-jarige leeftijd vond de recordinternational én topscorer aller tijden dat hij moest plaatsmaken voor een nieuwe generatie.

Venezuela ziet 'beste speler aller tijden' afzwaaien

Sinds zijn debuut in 1999 speelde Arango liefst 130 interlands voor Venezuela. De linkshalf en aanvoerder van de Vinotinto scoorde bovendien 23 keer. Zijn finest hour kwam in 2011, toen hij zijn land naar de vierde plaats op de Copa América leidde, de beste prestatie ooit van Venezuela in de historie van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap.

Afgelopen zomer verviel Venezuela echter in een oude gewoonte door op het toernooi in Chili voor de dertiende keer in vijftien deelnames al in de poulefase te stranden. Arango ving als hoogste boom het meeste wind. De inmiddels in Mexico voor Tijuana voetballende veteraan kreeg bakken kritiek over zich heen omdat hij niet één doelpunt had gemaakt, zelfs niet uit een vrije trap, zijn specialiteit.

Juan Arango legt op 27 oktober 2013 in het shirt van Borussia Mönchengbladbach aan voor een vrije trap in het thuisduel met Eintracht Frankfurt.
Juan Arango legt op 27 oktober 2013 in het shirt van Borussia Mönchengbladbach aan voor een vrije trap in het thuisduel met Eintracht Frankfurt.

Arango erkende dat het teleurstellende optreden van afgelopen zomer de doorslag gaf. 'Ik heb de beslissing genomen in de maanden na de strijd om de Copa América', vertelde de geëmotioneerde linkspoot na afloop van het oefenduel met Panama (1-1). 'Ik had gedacht dat ik nog meer zou kunnen brengen. Het doet me erg veel pijn, maar ik denk dat ik mijn beste tijd heb gehad.'

Hoewel Arango niet op zijn hoogtepunt is gestopt, riep bondscoach Noel Sanvicente zijn beste periode nog eens in herinnering. 'Als we het over Arango hebben, hebben we het over de beste voetballer die Venezuela ooit heeft gehad', zei de coach over de man die in Europa naam maakte bij Real Mallorca (49 goals in 191 duels) en Borussia Mönchengladbach (31 goals in 175 duels).

Écht in de schijnwerpers stond Arango op het mondiale podium nooit. Dat heeft er alles mee te maken dat Venezuela als het enige lid van de Zuid-Amerikaanse bond (CONMEBOL) nog nooit uitkwam op een WK. Ook niet met Arango in de gelederen. Tijdens de afgelopen kwalificatiereeks kwam zijn land nog het dichtst bij een ticket: als nummer zes, op vijf punten van Uruguay.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.