Velthuizen biedt Tighadouini en NAC helpende hand

Vitesse leek op weg naar een mooie overwinning, maar vlak voor tijd gooide Adnane Tighadouini roet in het eten. Met een rake vrije trap, en tevens zijn tweede treffer van de avond, bezorgde de ex-Vitessenaar NAC Breda een gelijkspel (2-2). Al had hij daar beide keren wel wat hulp van doelman Piet Velthuizen voor nodig.

De afgelopen weken was Vitesse op dreef. In de laatste vijf competitiewedstrijden werd liefst twintig keer gescoord. Tegen NAC was er zaterdagavond de mogelijkheid om die score nog wat verder op te schroeven, maar steeds weer vonden de Arnhemmers doelman Jelle ten Rouwelaar op hun weg.

Via Bertrand Traore, Abiola Dauda, Kelvin Leerdam en Davy Pröpper mocht de ploeg van trainer Peter Bosz al even ruiken aan een doelpunt, waar Kingsley Boateng daar voor de bezoekers met een schot een enkele mogelijkheid tegenover stelde. Maar steeds opnieuw was het de aanvoerder van de Bredanaars die in de weg lag.

Strafschop
Toch moest Ten Rouwelaar na ruim een half uur zijn hoofd buigen, toen Isak Ssewankambo een strafschop weggaf. De rechtsback werd dolgedraaid door Denys Oliynyk en zag geen andere uitweg meer dan hem naar beneden te trekken. De makkelijk gegeven strafschop werd door Marko Vejinovic snoeihard in de rechterhoek geschoten: 1-0.

Waar de thuisploeg direct op zoek ging naar de tweede treffer, en ook een grote mogelijkheid kreeg via Dauda die de bal op de doellijn zelf nog naast werkte, werd NAC juist een mogelijkheid geboden om terug in de wedstrijd te komen. Na 41 minuten floot arbiter Danny Makkelie dit keer voor een strafschop voor de Brabanders. Jan-Arie van der Heijden haalde Adnane Tighadouini onderuit. Vanaf elf meter lukte het Erik Falkenburg echter niet om de strafschop te verzilveren; hij schoot over en naast.

Marko Vejinovic viert zijn eerste treffer. De middenvelder schoot na ruim een half uur spelen een strafschop tegen de touwen.

Na rust sukkelde het duel wat voort en lukte het Vitesse niet meer om zo dreigend te worden als in de eerste helft. De bezoekers roken bloed en daardoor kwam er via Tighadouini de verdiende gelijkmaker. De ex-speler van Vitesse bood Boateng de mogelijkheid om de gelijkmaker binnen te schieten, maar Velthuizen lag in eerste instantie in de weg. In de rebound was het de 21-jarige aanvaller die de Bredanaars langszij schoot.

Blunder
Het duurde tot de tachtigste minuut tot Vitesse weer een keer het doel wist te vinden en het was opnieuw een standaardsituatie waaruit gevaar werd gesticht. Vejinovic nam plaats achter de bal en schoot hem feilloos achter een kansloze Ten Rouwelaar. Maar net op het moment dat Bosz dacht rustig achterover te kunnen leunen, tekende ook Tighadouini voor zijn tweede treffer.

Zijn vrije trap van de linkerkant werd door niemand aangeraakt, waardoor de bal een simpele prooi leek voor de goalie. Maar om een onbegrijpelijke reden ging de bal langs doelman Velthuizen, waardoor het schot in de verre hoek doel trof. Het bleek een belangrijke - en voor Vitesse-begrippen dure - treffer: 2-2. De Arnhemmers komen door het gelijke spel op vijftien punten uit tien duels, waar NAC nu op tien punten komt. De Bredanaars bezetten de zestiende plaats op de ranglijst.