Veldwijk leidt Zwolle naar zwaarbevochten zege op Twente

Onder impuls van spits Lars Veldwijk heeft PEC Zwolle op eigen veld FC Twente verslagen (2-1). De Overijsselse derby kwam pas na rust echt tot leven.

Het sportieve verhaal van zowel PEC Zwolle als FC Twente is dit seizoen een beetje hetzelfde. Veel basisspelers vertrokken, waarna de clubs de gaten in de selectie opvulden met jonge talenten. Zo waren er zondag in het onderlinge treffen basisplaatsen voor Wouter Marinus, Rick Dekker (beiden PEC Zwolle), Peet Bijen en Alessio Da Cruz (FC Twente).

En dan was er nog die spits van PEC, de van Nottingham Forest gehuurde Veldwijk. Deze week werd hij 24 jaar en al ruim vijftien maanden was hij niet meer trefzeker in een officieel duel. Maar de aanvalsleider van de Zwollenaren toonde zich tegen Twente weer de targetman die Excelsior twee seizoenen geleden met 34 goals (inclusief de play-offs) naar de Eredivisie schoot.

Na een tamme openingsfase kreeg het duel halverwege de eerste helft plotseling een impuls. FC Twente-verdediger Bruno Uvini liep Marinus omver, waarna scheidsrechter Kevin Blom niets anders kon doen dan naar de penaltystip wijzen. Veldwijk schoof de bal uiterst koelbloedig binnen namens de thuisclub, die eerder via Queensy Menig (volley over) ook al een goede kans had gekregen.

PEC-doelman Kevin Begois tikt de bal na een vrije trap van Hakim Ziyech uit de kruising.

Twente schakelde meteen een tandje bij. Kevin Begois tikte de bal een vrije trap van Hakim Ziyech uit de kruising en ook een counter met Jesús Corona en Felipe Gutiérrez was gevaarlijk, met een schot van laatstgenoemde naast het doel van Begois. De gelijkmaker viel vlak na rust alsnog, toen Ziyech op aangeven van Robbert Schilder binnenramde. De spelverdeler is nu bij liefst 21 van de laatste 22 Twentse treffers betrokken.

Na de gelijkmaker werd de wedstrijd uiterst levendig, met kansen over en weer. Wonderwel viel er nog maar één doelpunt, met weer Veldwijk in een positieve hoofdrol. De spits, die eerder een treffer wegens buitenspel zag worden afgekeurd, legde nu keurig af op Ben Rienstra. Buiten het bereik van keeper Nick Marsman schoof de middenvelder de bal in de verre hoek.

PEC Zwolle gaat met zeven punten uit drie wedstrijden nu (tijdelijk) aan kop in de Eredivisie, FC Twente staat met één punt zestiende. Voor de Tukkers is dit de slechtste seizoenstart sinds het seizoen 2002/03.