Veendam 1894 wil verleden laten herleven op De Langeleegte

Reacties

Drie jaar na het faillissement van SC Veendam wordt een poging gedaan het voetbal in de Veenkoloniën te reanimeren. Met Marnix Kolder en Angelo Cijntje als sterkhouders wil Veendam 1894 omhoog in de voetbalpiramide én terug naar De Langeleegte.

Veendam 1894 wil verleden laten herleven op De Langeleegte

Op 15 maart 2013 blies SC Veendam zijn laatste adem uit. Met een thuisduel met FC Oss op een druilerige vrijdagavond viel na bijna zestig jaar het doek voor het profvoetbal in de Veenkoloniën. Het liet een gapend gat achter in Oost-Groningen. Mannen, vrouwen en kinderen met een geel-zwart hart worden tot op de dag van vandaag met fantoompijn wakker.

Veendam 1894 - de voorloper van SC Veendam, dat zich in 1974 afscheidde van de amateurtak - wil daar een einde aan maken. Marnix Kolder en Angelo Cijntje, die samen meer dan zeshonderd duels speelden voor de vergane profclub, hebben zich aan het plan verbonden.

De spits en verdediger zijn 35, maar nog lang niet opgebrand. 'Dit wordt geen uitbuikvoetbal', aldus Kolder. Op een bepaalde manier is Kolder zelfs extra gemotiveerd, want ook bij hem brandt het vurige verlangen om het voetbal in Veendam terug te brengen waar het hoort. 'Ik heb geel-zwart bloed', zegt Kolder. 'Ik heb een half leven bij Veendam rondgelopen en kom uit de buurt. Ik kon ook naar grotere amateurclubs uit het noorden, maar terugkomen bij Veendam leek me gewoon prachtig. En wie weet wat ik nog voor de club kan betekenen. De cirkel is zo wel aardig rond.'

Marnix Kolder in 1998, het jaar waarin hij doorbrak bij Veendam. Hij speelde 331 competitieduels voor de geel-zwarten, waarin hij 94 keer scoorde.
Marnix Kolder in 1998, het jaar waarin hij doorbrak bij Veendam. Hij speelde 331 competitieduels voor de geel-zwarten, waarin hij 94 keer scoorde.

Misschien zelfs wel helemaal. Veendam doet er namelijk alles aan om terug te keren op De Langeleegte, het stadion waar Kolder uitgroeide tot clubicoon en dat inmiddels al drie jaar in onbruik is. Alhoewel, Cijntje bestierde vanuit de catacomben van het iconische stadion nog een tijdje een fitnessschool.

Voor de rechtsback is het dus helemaal thuiskomen. Ook hij had elders kunnen gaan spelen, maar hij viel voor het verhaal van Veendam. 'Ook omdat de club niet alleen met het eerste elftal, maar als geheel erg ambitieus is. Ze willen hier echt iets neerzetten voor de stad en de omgeving. Dat vind ik heel mooi.' Cijntje maakte zijn keuze voor Veendam enkele weken geleden al en is blij verrast dat Kolder zijn voorbeeld gevolgd heeft. 'Hoewel hij eigenlijk geen keuze had. Ik heb hem namelijk flink achter zijn broek aan gezeten.'

'Als je mensen vraagt naar betaald voetbal in Veendam, is het al snel: "Kolder, Cijntje en De Langeleegte"', vervolgt de verdediger. 'Super dat die dingen nu weer samenkomen.'

Angelo Cijntje viert feest nadat Veendam zich in 2007 ten koste van Go Ahead Eagles voor de tweede ronde van de play-offs om promotie heeft geplaatst.
Angelo Cijntje viert feest nadat Veendam zich in 2007 ten koste van Go Ahead Eagles voor de tweede ronde van de play-offs om promotie heeft geplaatst.

Veendam en De Langeleegte moeten terugkeren op de voetbalkaart van Nederland. Veendam 1894 staat te trappelen, maar het stadion is er nog niet helemaal klaar voor. 'Er moeten wat dingen gebeuren voordat wij er kunnen gaan spelen', zegt bestuurslid Menno Raatjes. 'Dus dit seizoen gaat waarschijnlijk het nog niet lukken. Maar aan de start van het seizoen 2017/18 kun je ons op De Langeleegte verwachten. Hopelijk neemt daarmee de publieke belangstelling ook toe, ook van fans van de voormalige profclub.'

Raatjes is trots op de terugkeer van het cultduo Cijntje-Kolder. 'Dat Angelo en Marnix voor ons gekozen hebben, laat zien dat het voetbal in Veendam nog altijd leeft. Zij zijn helden van de voormalige profclub', zegt hij. 'We hebben een paar mindere jaren gehad en spelen nu in de Derde Klasse, maar we willen omhoog. Sowieso naar de Hoofdklasse, en misschien wel verder.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.