Veelgeroemde Sampaoli wil stoppen als bondscoach Chili

Reacties

Jorge Sampaoli (55) wil ondanks een tot na het WK van 2018 doorlopend contract per direct vertrekken als bondscoach van Chili. Dat heeft de succestrainer vanuit Zürich laten weten.

Veelgeroemde Sampaoli wil stoppen als bondscoach Chili

De Argentijnse trainer is in Zwitserland omdat hij tot een van de drie overgebleven kandidaten voor de eretitel Trainer van het Jaar behoort. Sampaoli verdiende die nominatie door de Copa América die hij in 2015 als thuisland met Chili (dat voor de allereerste keer ooit zegevierde) won.

'Maar ik heb Chili kenbaar gemaakt dat ik wil vertrekken. Ik heb geen energie meer om door te gaan', stelt Sampaoli, die sinds november 2012 aan het roer stond bij Chili. Op het WK in Brazilië, waarop hij in de achtste finale werd uitgeschakeld door het gastland, trof hij Oranje nog. In de groepsfase won het Nederlands elftal met 2-0.

Sampaoli wil niet vanwege voetbalgerelateerde oorzaken vertrekken. De veelgeroemde tacticus, die geregeld met drie verdedigers durft aan te treden en hoog druk durft te zetten, bleef niet buiten schot bij een grootscheeps corruptieschandaal. De vorige voorzitter van de Chilieense bond, Sergio Jadue, stapte in november op. Hij bekende betrokken te zijn geweest bij de grootscheepse corruptie die de FBI bij de FIFA aan het licht bracht.

Ook de naam van Sampaoli werd in verband gebracht met illegale praktijken. Bovendien publiceerden diezelfde Chileense media de gelekte inhoud van zijn contract. Dat alles leidde ertoe dat hij stelde te willen vertrekken. Toch is een breuk niet zeker. De opvolger van Jadue, Arturo Salah, wees de voorbije dagen al op het nog doorlopende contract van Sampaoli en wil hem daar in principe aan houden.

Sampaoli voelt zich daardoor 'een gijzelaar' en wil het liefst direct vertrekken. 'In zo'n omgeving wil ik niet werken en leven. Ik had nooit gedacht dat iemand die het Chileense voetbal zo veel heeft gegeven, zo snel vernietigd kon worden. Ik ben ook verrast over het besluit van de bond om mij – tegen mijn wil in – niet te laten gaan. Mijn eer en waardigheid zijn besmeurd door mijn naam in verband te brengen met de corruptie van de vorige directeuren. Ik ben neergezet als iemand die alleen maar aan zichzelf en aan geld denkt. Daarom kan en wil ik niet meer verder gaan in deze functie', zo besloot Sampaoli, die de kunsten van het trainersvak afkeek van Marcelo Bielsa.

De Argentijn werkte in het verleden als clubcoach bij diverse clubs in Peru, bij Sport Emelec uit Ecuador en bij CD O'Higgins en Universidad de Chili uit Chili. In Europa was hij nog geen trainer, maar de laatste weken werd hij wel herhaaldelijk in verband gebracht met Chelsea.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.