Varela wil geschiedenis schrijven met Kaapverdië

In de nieuwe Voetbal International meer over Toni Varela. Hij spreekt over zijn ambities met de Kaapverdische eilanden. De nieuwe VI ligt sinds woensdag in de winkels.

Varela wil geschiedenis schrijven met Kaapverdië

Voor Toni Varela was 2010 een jaar van uitersten. De Kaapverdiaan verloor zijn basisplaats bij het gedegradeerde RKC Waalwijk, maar debuteerde als international tegen Portugal. De behendige middenvelder gelooft in betere tijden. 'Voetbal kan veel problemen oplossen.' De komende maanden moeten uitwijzen of Varela zijn land definitief op de wereldkaart kan zetten.

Ruim 23 jaar nadat hij is geboren in het kleine Santa Catarina, debuteert hij voor zijn geboorteland. 'Het was een hoogtepunt in mijn leven', stelt Varela. 'Ik was opeens international. Een kwartier na rust mocht ik invallen tegen het grote Portugal met alle sterren in de basis. Ik was zo trots. Niet alleen vanwege mijn debuut, maar ook vanwege het resultaat. Die 0-0 zette het hele land op zijn kop.'

Varela is niet de eerste Nederlander die uitkomt voor de Kaapverdische eilanden. Onder anderen Cecilio Lopes en Guy Ramos (beiden Dordrecht) gingen hem voor. Momenteel doet de bond een poging om de Feyenoord-talenten Jerson Cabral en Luc Castaignos te verleiden.

Varela hoopt dat meer 'landgenoten' de stap maken. 'Ik zou het fantastisch vinden om met zijn tienen in Nederland in een vliegtuig te stappen.' Toch begrijpt de middenvelder dat het voor jongens als Cabral en Castaignos een moeilijke keuze is.

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's