Vardy, van anonieme held tot topschutter bij Leicester

Reacties

Het zijn de bijna onvoorstelbare verhalen als die van Jamie Vardy die het voetbal kleur geven. Vorig seizoen raakte de Premier League in de ban van Harry Kane, publiekslieveling op White Hart Lane, dit keer is het de zoon van een kraanwerker uit Sheffield die logenstraft dat het op het hoogste niveau om geld alleen draait.

Vardy, van anonieme held tot topschutter bij Leicester

Afgelopen zaterdag stond de spits van Leicester City weer twee keer op de goede plek. Op bezoek bij Southampton schoot Vardy vlak voor tijd de 2-2 binnen, nadat hij twintig minuten eerder ook al de aansluitingstreffer voor zijn rekening had genomen. Het waren zijn alweer achtste en negende competitietreffer. Hij liep als een volleerd Premier League-schutter naar de hoekvlag, maar je zag ook iets van verbazing. Ik, Jamie Vardy, tot voor kort een anonieme held in de non-league, weet ook niet precies wat me precies overkomt.

Drie seizoenen geleden tikte Vardy de toenmalige Leicester City-manager Nigel Pearson nog op de schouder. Of hij niet verhuurd kon worden. Hij vond de overgang naar het Championship een beetje groot en wilde op een lager niveau weer wat plezier opdoen. Vardy was het jaar ervoor opgevallen bij Fleetwood Town in de Conference Premier, de vijfde divisie. Vardy was gescout in de Northern Premier, het achtste niveau in Engeland, en tot dan toe volslagen onbekend. Bij Fleetwood Town snapte de selectie aanvankelijk niet wat ze met iemand moesten die jarenlang bij de Stocksbridge Park Steels had gevoetbald. Op zijn vijftiende was Vardy afgetest door Sheffield Wednesday. Hij zou te klein zijn voor Engelse voetbal, was daar het oordeel.

Vardy was gaan studeren, werkte in een fabriek waar ze carbon fiber produceerden en voetbalde op zaterdagen voor zijn plezier. Dat laatste doet hij, acht niveaus hoger, nog steeds. Het leuke aan Vardy is dat hij op late leeftijd, hij is 28, is binnengekomen in een omgeving waar soms wordt vergeten hoe de sport meer dan honderd jaar geleden is ontstaan. Het spel van Vardy is ongecompliceerd en vanuit het hart. Met die non-league mentaliteit staat hij voorlopig bovenaan op de topschutterslijst en maakt hij straks misschien wel deel uit van de Engelse EK-selectie. Het kan, het gebeurt. Vardy is daarvan het bewijs.

Topscorers Premier League na negen duels
Speler Speler Doelpunten
Jamie Vardy Leicester City 9
Sergio Agüero Manchester City 6
Alexis Sánchez Arsenal 6
Georginio Wijnaldum Newcastle United 6
Odion Ighalo Watford 5
Romelu Lukaku Everton 5
Riyad Mahrez Leicester City 5
Dimitri Payet West Ham United 5
Graziano Pellè Southampton 5
Callum Wilson AFC Bournemouth 5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.