Van Wolfswinkel ziet Saint-Étienne blamage voorkomen

Ricky van Wolfswinkel en Saint-Étienne zijn in het toernooi om de Coupe de France door het oog van de naald gekropen. Derdedivisionist Boulogne had de winst tweemaal voor het grijpen, maar na strafschoppen ging Saint-Étienne door.

Boulogne staat momenteel vijfde op het derde niveau in Frankrijk, terwijl Les Verts diezelfde positie bekleden in de Ligue 1. Maar dat weerhield de underdog er niet van om brutaal – en voor Saint-Étienne gevaarlijk laat in de wedstrijd – de leiding te nemen. Anthony Soubervie benutte in de tachtigste minuut een penalty en leek daarmee voor een stunt te zorgen.

Van Wolfswinkel zat op dat moment al op de bank. In de vorige twee ronden tekende de spits nog voor in totaal drie doelpunten, maar dinsdag kreeg hij zijn naam niet op het scorebord. Na ruim een uur ging Van Wolfswinkel naar de kant voor Kevin Monnet-Pacquet, waarna hij vanaf de zijkant zag hoe zijn ploeg op achterstand kwam. Vijf minuten later dwong middenvelder Benjamin Corgnet met zijn 1-1 een verlenging af.

Daarin werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. In de penaltyreeks kroonde Saint-Étienne-doelman Stéphane Ruffier, die bij de 1-0 nog de pingel veroorzaakte, zich vervolgens tot de held van de avond. Boulogne leek ook in de strafschoppenserie op weg naar een stunt, maar de misser van Loïc Perrin werd weggepoetst door twee reddingen van Ruffier.

Saint-Étienne schaart zich door de overwinning als eerste ploeg bij de laatste vier van het bekertoernooi. Woensdag staat de kraker tussen Paris Saint-Germain en AS Monaco op het programma. De kans is groot dat ex-Ajacieden Gregory van der Wiel (PSG) en bekerkeeper Maarten Stekelenburg (Monaco) elkaar dan treffen. Brest – Auxerre en Concarneau – Guingamp zijn donderdag de laatste twee kwartfinales.