Van Wolfswinkel steelt de punten op Het Kasteel

Vitesse heeft zondag ondanks een dramatisch optreden drie punten overgehouden aan het bezoek aan Het Kasteel. Ricky van Wolfswinkel bezorgde Sparta Rotterdam de kater (0-1).

De voortekenen voor Vitesse waren positief. Vorige week was met een zege op PEC Zwolle een reeks zonder zeges afgesloten, terwijl het op Het Kasteel in Sparta Rotterdam een lievelingsopponent trof. Bovendien presteren de Arnhemmers dit seizoen vooral tegen clubs uit het rechterrijtje, waartoe ook Sparta behoort.

Het leken valse signalen voor de gasten. Vitesse brouwde er in Rotterdam hoegenaamd niets van. Omdat in de eerste helft ook Sparta aanvallend geen potten kon breken, was er in de eerste helft weinig te genieten. Beide ploegen kwamen samen tot welgeteld één doelpoging van binnen het strafschopgebied, hetgeen de gedeelde onmacht illustreerde.

Na rust zorgde Sparta voor meer spektakel. De pogingen sorteerden geen effect. Na de opleving - met onder andere een gevaarlijk schot van Loris Brogno - bleef de 0-0 op het scorebord staan. Maar de Rotterdamse wil om te winnen was een verademing in vergelijking met het optreden van Vitesse, dat zich pas in de 82ste minuut echt gevaarlijk toonde.

Invaller Nathan nam het Rotterdamse doel onder vuur. Het bleek een voorbode van een onverwachte ontknoping. Want in de 83ste minuut kopte van Wolfswinkel raak uit een corner van Kosuke Ota. Sparta incasseerde zo toch de treffer die in de voorgaande minuten onvoorstelbaar leek.

De frustratie bij Sparta, dat in blessuretijd via Mathias Pogba nog dicht bij de 1-1 was, kwam daarna nog tot uitdrukking in de rode kaart voor Stijn Spierings. De middenvelder kon de kleedkamer opzoeken na een opstootje aan de zijlijn.

Met de overwinning is Vitesse de nieuwe nummer zes geworden van de Eredivisie, waar Sparta Rotterdam genoegen moet nemen met een twaalfde stek.