Van Wolfswinkel scoort in Zürich, Larnaca onderuit

In de Europa League zijn de nodige Nederlanders actief. Voetbal International zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Tottenham Hotspur besloot Rafael van der Vaart niet in te schrijven voor de Europa League, maar de middenvelder was niet de enige topspeler die ontbrak tijdens het uitduel met PAOK Saloniki. Manager Harry Redknapp stuurde een B-elftal in het veld en keerde huiswaarts met een punt. De wedstrijd eindigde in 0-0, waarbij Lino namens de thuisclub de grootste kans kreeg op een doelpunt. De linksback kreeg een strafschop na een overtreding van Carlo Cudicini op Stefanos Athanasiadis. In eerste instantie schoot de Braziliaan raak, maar omdat een ploeggenoot te vroeg in kwam lopen moest de penalty worden overgenomen. De tweede poging schoot Lino naast het doel.

Het Red Bull Salzburg van trainer Ricardo Moniz begon de groepsfase van de Europa League met een nederlaag bij Paris Saint-Germain. Met voormalig Eredivisionisten Simon Cziommer, Leonardo en Rasmus Lindgren in de basis kwamen Die Bullen in de 35ste minuut met 1-0 achter door een strafschop van Nenê, die mocht aanleggen van elf meter na een overtreding van Franz Schiemer op Jérémy Menez. Op slag van rust besliste Mathieu Bodmer de wedstrijd, met een verwoestend schot van de rand van het strafschopgebied. Menez maakte er in de 67ste minuut 3-0 van, na een onderschepte pass van Lindgren. Ibrahim Sekagya redde drie minuten voor tijd de eer namens de bezoekers uit Salzburg (3-1).

Ricky van Wolfswinkel maakte afgelopen zaterdag indruk bij Sporting Lissabon door als invaller de winnende treffer te maken tijdens het uitduel met Paços Ferreira (3-2 winst). Op bezoek bij FC Zürich mocht hij in de basis beginnen en de spits zag de bezoekers al na vier minuten op voorsprong komen door een treffer van Emiliano Insúa, die een vrije trap van Stijn Schaars binnenkopte. In de 21ste minuut bepaalde Van Wolfswinkel de eindstand op 0-2, door van dichtbij een voorzet van Emiliano Insúa binnen te werken. Arbiter Pol van Boekel was de derde Nederlander op het veld in Zürich.

In dezelfde groep speelden Lazio en FC Vaslui tegen elkaar onder leiding van scheidsrechter Eric Braamhaar. Die speelde een grote rol tijdens het gelijkspel in Rome. Hij gaf twee strafschoppen, waarvan de eerste tien minuten voor rust aan de thuisclub. Djibril Cissé schoot hoog binnen, na een overtreding van Ionuţ Balaur op aanvoerder Tommaso Rocchi. In de 63ste minuut wees Braamhaar opnieuw naar de stip toen Luciano Zauri de doorgebroken Mike Temwanjera had neergehaald. Wesley schoot zijn tweede van de avond binnen, maar zag Giuseppe Sculli met een rake kopbal de eindstand bepalen op 2-2.

Club Brugge moest het opnemen tegen NK Maribor, de koploper van Slovenië. Maar de ploeg van trainer Adrie Koster was al snel verzekerd van een overwinning in het eigen Jan Breydelstadion. Met Ryan Donk in de basis kwam Club in de achtste minuut op voorsprong door een schot van Vadis Odjidja Ofoe. Nabil Dirar bepaalde de eindstand in de 25ste minuut op 2-0, die in twee instanties doelman Jasmin Handanovic wist te passeren.

Glenn Loovens mocht vanaf het eerste fluitsignaal meedoen bij Celtic, dat op bezoek ging bij Atlético Madrid. Al na drie minuten kwamen The Bhoys op achterstand door de eerste treffer van Falcao in dienst van de Spanjaarden. De topscorer van het afgelopen seizoen in de Europa League, toen nog in dienst van FC Porto, kopte een hoekschop van Diego binnen. Diezelfde Diego maakte er in de 68ste minuut 2-0 van op aangeven van Arda Turan.

Het door Ton Caanen getrainde AEK Larnaca startte met Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen in de basis tijdens het bezoek aan Maccabi Haifa. Kevin Hofland ontbrak vanwege een knieblessure. De Cypriotische club ging nipt onderuit in Israël. Mohammad Ghadir was de gevierde man aan de kant van de thuisclub. Hij maakte in de 54ste minuut de enige treffer van de wedstrijd. Ghadir kopte een afgemeten voorzet van Talb Twatha binnen.

Ook in Groep J van de Europa League ging Schalke 04 op bezoek bij Steaua Boekarest en Klaas-Jan Huntelaar speelde negentig minuten mee aan de kant van de bezoekers. Tegen de defensief ingestelde Roemenen lukte het Schalke niet om veel kansen te creëren, maar Huntelaar kreeg in de 65ste minuut de grootste kans namens de bezoekers. De spits schoot echter op de lat en kon een doelpuntloos gelijkspel dan ook niet voorkomen.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. De standen van alle groepen vindt u hier. Foto: VI Images