Van Wolfswinkel kan Utrecht niet behoeden voor domper

FC Utrecht heeft vrijdagavond in eigen huis puntenverlies geleden tegen Heracles Almelo: 1-1. Ricky van Wolfswinkel zette zijn rentree luister bij met een treffer en leek matchwinner te worden. Een schitterende hakbal van Ellery Cairo gooide in de slotfase nog roet in het eten.

De 22-jarige Van Wolfswinkel stond ruim twee maanden aan de kant door de sleutelbeenbreuk die hij opliep op 15 december in de wedstrijd tegen Liverpool in de Europa League. In de Galgenwaard had hij vrijdag niet lang nodig om zijn terugkeer wat extra cachet te geven.

Met slechts drie minuten op de klok stuurde Dries Mertens (foto) zijn collega-aanvaller op het randje van buitenspel weg. Van Wolfswinkel (foto) bleef koel en tilde de bal over de kansloze goalie Remko Pasveer heen: 1-0.

Via Nana Asare – hij viel halverwege het eerste bedrijf geblesseerd uit – en nogmaals Van Wolfswinkel kreeg Utrecht de gelegenheid verder weg te lopen bij de bezoekers. De kansen waren niet aan de twee besteed. Asare vergat het lobje van Van Wolfswinkel te kopiëren en de doelpuntenmaker zelf verzuimde geklungel van de Heracles-defensie af te straffen.

Omdat Utrecht de nipte voorsprong intact liet, mocht Heracles ruiken aan een gelijkmaker. De Braziliaan Everton was het dichtst bij succes. Zijn schitterende schot belandde boven op de lat. Niet alleen Utrecht werd gered door het houtwerk. Aan de andere kant zag Kevin Strootman een pegel uiteen spatten op de paal na een bijna-flater van Pasveer.

Na rust schotelden de ploegen het publiek een allerbelabberdste vertoning voor. Utrecht liep meer en meer naar achteren, terwijl Heracles niet bij machte was veel af te dwingen. De Domstedelingen voetbalden angstig en kregen een minuut voor het einde van de officiële speeltijd alsnog de deksel op de neus. Invaller Cairo trof doel met een subliem hakje en bepaalde zo de eindstand op 1-1. Uiteindelijk mocht de thuisploeg nog blij zijn met de remise aangezien de bezoekers in de blessuretijd nog dicht bij een zege kwamen.

Door het gelijke spel passeert Utrecht Roda JC op de ranglijst. De ploeg van trainer Ton du Chatinier bezet de zevende positie. Bij winst van Roda kan Utrecht weer afzakken naar de achtste positie. Heracles blijft ondanks het veroverde puntje onderaan de middenmoot (dertiende) bungelen. Foto: VI Images