Van Wolfswinkel kan met de kin omhoog Arnhem door

Ricky van Wolfswinkel heeft een perfecte zondag beleefd. De spits van Vitesse groeide uit tot de gevierde man in de Gelderse derby tegen NEC door twee keer te scoren. Coach Henk Fraser vond die 2-1 zege terecht.

Met zijn veertiende Eredivisie-goal van het seizoen opende Van Wolfswinkel de score en met zijn vijftiende bezorgde hij Vitesse de zege. 'Heerlijk, zeker als we dan ook nog eens winnen', vertelde Van Wolfswinkel na afloop aan de NOS, refererend aan zijn eigen unicum. De aanvaller scoorde voor het eerst in de Gelderse derby.

'In de uitwedstrijd zijn we in hun spel meegegaan, en dat is eigenlijk hun enige kans', doelde Van Wolfswinkel op het 1-1 gelijkspel in Nijmegen. 'Zij maken ook vandaag wel de 1-1, maar iedereen die de wedstrijd heeft gezien zal zeggen dat we terecht gewonnen hebben.'

En de spits weet wat een zege op de aartsrivaal betekent. 'Ik weet wat dit in de stad, bij de fans en bij ons teweegbrengt. Je voetbalt zo'n derby ook voor de fans. Wij kunnen nu met de borst vooruit en de kin omhoog door de stad lopen', aldus Van Wolfswinkel, die nog niet te ver vooruit wilde kijken. 'Nu gaan we weer naar woensdag (Heracles-uit, red.) kijken. Die bekerfinale, dat duurt nog wel even.'

Fraser
'Ik heb de jongens aangegeven dat dit de één-na-belangrijkste wedstrijd van het seizoen is, die we gewonnen hebben', haalde ook Fraser het beladen karakter van de derby aan. 'Wij hebben de wedstrijd moeten maken. Na hun tactische aanpassing werd het even lastig, maar toen wij switchten ging het weer. Ik vind het een verdiende zege. We hadden al in de eerste helft een overwicht, daar hebben we misschien niet genoeg uitgehaald. Het was lastig erdoorheen komen, dat deed NEC dus goed. In de tweede helft lukte dat gelukkig wel.'

Het verschil qua wedstrijdbeeld had alles te maken met de tactiek van NEC. Peter Hyballa koos ervoor om weer met de 5-3-2-formatie aan te treden, maar het ging pas lopen bij NEC toen hij na de 1-0 van Van Wolfswinkel twee aanvallers (Mohamed Rayhi en doelpuntenmaker Ferdi Kadioglu) bracht. 'Maar als ik met 4-3-3 was begonnen, kan je ook zeggen dat het al 3-0 voor Vitesse had kunnen staan.' De Duitse coach vond het te risicovol om zo te beginnen. 'Dat is de keuze van een trainer en tot de 83ste minuut was het ook de juiste. We stonden defensief goed.'

NEC ging uiteindelijk nog ten onder doordat Michael Heinloth een penalty veroorzaakte met een handsbal. 'Het is natuurlijk teleurstellend dat ze zes minuten voor tijd op 2-1 komen door een penalty, niet door een supercombinatie van Vitesse. Het is jammer dat we de supporters niet een cadeautje hebben gegeven met een punt.' Dat had de ploeg van Hyballa bovendien goed kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie. 'Ik heb altijd gezegd dat wij spelen voor handhaving, ook toen we negende stonden.'