Van Wolfswinkel duwt NEC in derby dieper in de zorgen

Voor het eerst in anderhalf jaar tijd heeft Vitesse de Gelderse derby gewonnen. NEC richtte zich na de eerste treffer van Ricky van Wolfswinkel nog knap op, maar kwam het tweede doelpunt van de Arnhemse spits niet te boven: 2-1. De Nijmegenaren moeten daardoor naar onderen blijven kijken op de Eredivisie-ranglijst.

'Het spatte er nog niet vanaf'. Het waren de woorden van Henk Fraser na de besloten training van vrijdagmiddag. De trainer van Vitesse voegde eraan toe zijn selectie in aanloop naar het altijd beladen treffen met NEC nog op scherp te zullen zetten, maar afgaand op de eerste helft was dat niet gelukt. Beide teams losten voor rust geen enkel schot tussen de palen, waarbij met name Vitesse-doelman Eloy Room een slaapverwekkend begin van de derby beleefde.

NEC beperkte zich met debutant Frank Sturing in het centrum van de defensie tot verdedigen, zoals trainer Peter Hyballa aankondigde. Vitesse ontbeerde de creativiteit om het de Nijmeegse rivaal echt lastig te maken. Alleen bij vrije trappen ontstond er wat gevaar voor het doel van Joris Delle, die Kevin Diks over zag koppen en een schot van de halverwege de eerste helft geblesseerd uitgevallen Adnane Tighadouini voorlangs zag gaan.

Trainer Peter Hyballa wisselde na de eerste tegengoal aanvallend, maar het mocht niet baten voor NEC.

Vlak na rust ontbrandde de Gelderse derby. De vrijgelaten Van Wolfswinkel kopte uit een vrije trap van Baker zijn veertiende competitiegoal tegen de touwen: 1-0. Vitesse ging daarna op zoek naar de tweede treffer, maar NEC kreeg eveneens meer slagkracht door de aanvallende wissels van Hyballa. Het inbrengen van Mohamed Rayhi en Ferdi Kadioglu betaalde zich in de 66ste minuut uit, toen de in Arnhem geboren Kadioglu de bal op aangeven van zijn collega-invaller fraai in de verre hoek krulde.

Door de eerste Eredivisie-goal sinds 5 maart kreeg NEC uitzicht op de tweede zege in de laatste negen duels. Het was echter vooral Vitesse dat na de gelijkmaker aanspraak maakte op de eerst derbywinst sinds november 2015. Vlak na de 1-1 miste Nathan op aangeven van Milot Rashica al een grote kans, terwijl Delle grabbelde bij een vrije trap van Diks. De winnende treffer kwam er uiteindelijk in de 84ste minuut na hands van Michael Heinloth. Van Wolfswinkel benutte de penalty: 2-1.

Voor NEC blijft de teller daardoor steken op het schamele aantal van drie punten uit de laatste negen Eredivisie-duels. Met 28 punten en de veertiende plaats zijn de mannen van Hyballa nog niet verlost van de degradatiezorgen. Roda JC Kerkrade (23 punten) en ADO Den Haag (22 punten) kunnen deze zondag dichterbij komen. Vitesse klimt door de tweede thuiszege op rij door een beter doelsaldo over AZ (nu zesde), dat later deze maand (30 april) de tegenstander is in de bekerfinale.