Van Praag vindt EK-plan Platini een interessante optie

KNVB-voorzitter Michael van Praag vindt de gedachte van UEFA-preses Michel Platini om het Europees kampioenschap voetbal in 2020 in meer dan twee landen te laten spelen een interessant idee. 'Maar voorlopig is het een idee. We zullen zien of het er echt van komt', aldus de Nederlandse bestuurder.

Van Praag vindt EK-plan Platini een interessante optie

Medio januari 2013 wil de UEFA duidelijkheid scheppen. Eerder gaf de Europese voetbalunie al toestemming het EK uit te breiden van zestien naar 24 deelnemers. Al met al ligt de weg open voor vele nieuwe landen in Oost-Europa om zowel aan het EK deel te nemen als ook een gooi te doen naar de organisatie ervan.

In Turkije is echter woedend gereageerd op de plannen, aangezien de Turkse bond druk bezig was met het binnenhalen van het EK in 2020. Ook KNVB-directeur Bert van Oostveen gaf aan graag te willen onderzoeken of het mogelijk is in 2024 of 2028 het toernooi naar Nederland te halen. Van Praag: ‘Zolang er geen definitieve besluiten liggen, blijft dat vooralsnog een mogelijkheid.’

In het clubvoetbal trekken de oligarchen eveneens de competities naar nieuwe gebieden. De UEFA wijst voortaan speelsteden aan. In Kiev werd besloten dat de traditionele strijd om de Europese Super Cup in 2015 in de Georgische hoofdstad Tbilisi wordt gespeeld. De Super Cup-wedstrijd van 2013 is in Praag, die van 2014 in Cardiff. Vanaf 2014 worden de duels halverwege augustus afgewerkt.

Een andere belangrijke beslissing valt erg voordelig uit voor de Nederlandse clubs. Om het gigantische financiële gat tussen Europa League- en Champions League-inkomsten enigszins te dichten, gaat er vanaf komend seizoen ieder jaar veertig miljoen euro van de inkomsten uit de Champions League naar de Europa League. Anderhalf miljoen euro komt daarbij van de Champions League-clubs en 8,5 miljoen van de UEFA. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's