Van Praag krijgt nog geen duidelijkheid over concurrentie

Reacties

Kandidaat-FIFA-voorzitter Michael van Praag weet vandaag, ondanks het feit dat de inschrijving sluit, nog niet zeker wie nog meer in de race zijn om het presidentschap van de wereldvoetbalbond. De FIFA heeft het papierwerk waarschijnlijk pas in februari rond.

Van Praag krijgt nog geen duidelijkheid over concurrentie

Om mee te dingen om het voorzitterschap van de FIFA moet een kandidaat nominaties ontvangen van vijf landen. Voor de zittende president Sepp Blatter, achter wie de confederaties van Azië, Oceanië en Afrika zich al geschaard hebben, hoeft dit geen probleem te zijn. Van Praag maakte woensdag bekend te kunnen rekenen op de steun van België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer Eilanden en Nederland.

Voor de overige kandidaten kan het nog een probleem worden om voldoende nominaties te krijgen. De Fransman Jérôme Champagne maakte al eerder bekend dat hij moeite had om de steun van vijf landen te krijgen, terwijl het onduidelijk is of de oud-voetballers David Ginola en Luis Figo voldoende nominaties hebben. Ook prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië, die in ieder geval gesteund wordt door de Engelse FA, heeft zich beschikbaar gesteld, tot vandaag kunnen ook anderen zich nog aanmelden.

Het lukt de FIFA echter niet om vandaag al uitsluitsel te geven over wie er officieel mee gaan dingen om het voorzitterschap. 'Dat kost nog wat tijd', legt official Domenico Scala uit op de FIFA-site. 'Elk van de 209 landen die lid zijn van onze bond kunnen tot het einde van de dag een kandidaat aanmelden. Dat betekent niet dat we al deze documentatie vandaag al fysiek binnen hebben, als de brief binnen de deadline gepost is, dan is dat voldoende.'

Vervolgens moet de FIFA de aanmeldingen nog toetsen aan de statuten. 'Een kandidaat moet namelijk in minimaal twee van de voorgaande vijf jaar een actieve rol vervuld hebben binnen het voetbal', stelt Scala. 'Voor een beslissing wordt genomen, voert de ethische commissie ook nog een integriteitscheck uit. Daar staan tien dagen voor.'

Blatter
Op Twitter sprak Blatter van een 'sleuteldag' in de verkiezingsstrijd. De 78-jarige Zwitser, die sinds 1998 de leiding heeft, gaat op 29 mei voor zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter. Hij diende zijn kandidatuur al in september officieel in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.