Van Persie schiet United op valreep alsnog naast Chelsea

Robin van Persie heeft zondag in de slotseconden voorkomen dat Louis van Gaal opnieuw tegen een nederlaag aanliep in een direct duel met José Mourinho: 1-1. De Oranje-international was eerder in het duel ook al dicht bij een goal voor Manchester United, dat ervoor zorgde dat Chelsea kon geen vervolg kon geven aan de zege van Mourinho op Van Gaal in de Champions League-finale van 2010.

United wisselde overwinningen op Queens Park Rangers (4-0), West Ham United (2-1) en Everton (2-1) af met resultaten die de aanwezige twijfels rond de ploeg van Van Gaal niet konden wegnemen. Het puntenverlies tegen Leicester City (5-3 nederlaag) en West Bromwich Albion (2-2) deed vermoeden dat een gooi naar de landstitel dit seizoen nog te veel gevraagd is voor The Red Devils. Tegen koploper Chelsea bleek uiteindelijk dat United zich toch kan meten met de Engelse top.

Didier Drogba torent hoog boven Rafael uit en brengt Chelsea op voorsprong bij Manchester United. Lange tijd leek het ook de winnende treffer te zijn, tot de vierde minuut van de blessuretijd.

Mourinho noemde zijn elftal vorig seizoen een 'klein paard dat nog melk nodig heeft om te groeien en pas volgend seizoen klaar is om te racen'. Die uitspraak bleek zondag niet meer van toepassing op Chelsea. Nadat Didier Drogba in de 53ste minuut via het hoofd van de op de doellijn staande Robin van Persie raak had gekopt, lieten The Blues lange tijd zien hoe een titelkandidaat dient te spelen, maar verzuimden de marge te vergroten.

De koploper gaf echter ook nauwelijks iets weg, totdat Van Persie in de vierde minuut van de blessuretijd alsnog genadeloos hard toesloeg in de rebound na een door doelman Thibaut Courtois gekeerde kopbal van Marouane Fellaini. De afwachtende houding van Chelsea in de slotfase werd daarmee afgestraft, al mochten de Londenaren zich beklagen over de tweede gele kaart die verdediger Branislav Ivanovic in de aanloop naar de gelijkmaker ontving. De Serviër moest inrukken wegens een lichte overtreding bij de achterlijn. Uit de bijbehorende vrije trap viel de 1-1.

Het begin van de wedstrijd wees ook al uit dat er kansen lagen voor de thuisploeg. Ángel di María verwoordde de ambities van het team in opbouw met enkele ambitieuze afstandsschoten, maar het grootste gevaar kwam van Van Persie. De 31-jarige spits was bij afwezigheid van Radamel Falcao en Wayne Rooney de aangewezen man om Chelsea pijn te doen, maar was daartoe ondanks enkele kansen aanvankelijk niet in staat. Zo stuitte hij zowel voor als na rust op Courtois, toen hij oog in oog kwam met de Belgische doelman.

Robin van Persie heeft in de eerste helft de kans Manchester United op voorsprong te zetten, maar strandt op Chelsea-keeper Thibaut Courtois.

Dat het aan de zowel in Manchester als bij Oranje ter discussie staande Van Persie ging knagen, bleek wel uit de manier waarop hij zijn gelijkmaker vierde. Zijn derde treffer van dit seizoen zorgde bovendien ervoor dat het gemis van clubtopscorer Diego Costa (negen goals) zich bij Chelsea uiteindelijk toch liet voelen. Lange tijd leek het daar niet op, omdat na Loïc Rémy ook Drogba zijn seizoentotaal opschroefde naar twee treffers; slechts één minder dan Van Persie, die echter véél meer minuten maakte.

Het verschil in effectiviteit drukte zich weliswaar niet uit in de onderlinge confrontatie, maar wel op de ranglijst. Chelsea, dat liefst acht doelpunten meer produceerde dan United (24 om 16), liet slechts vier van de 27 te behalen punten liggen en staat onbedreigd bovenaan. United morste in negen wedstrijden al dertien punten en staat negende. Om met de woorden van Mourinho te spreken: Van Gaal zal zijn veulens nog veel melk moeten geven om zijn voormalige assistent in de Premier League écht naar de kroon te steken.