Van Persie opvallend onzichtbaar op oude nest

Manchester United boekte zaterdag een bijzonder welkome overwinning op bezoek bij Arsenal: 1-2. Waar duels met zijn oude club vroeger óók vaak in het teken stonden van persoonlijk succes, vervulde Robin van Persie zaterdag een bijrol in Noord-Londen. Zijn rol staat dan ook onder druk.

Van Persie stond op bezoek bij zijn oude club 75 minuten in het veld. In dat tijdsbestek had hij slechts twaalf balcontacten, waarvan drie bij een corner en één bij de aftrap. Slechts één keer beroerde de Rotterdammer de bal in het gebied waarin hij zo dodelijk kan zijn: de zestienmeter. In de hele eerste helft gaf de aanvoerder van Oranje precies twee succesvolle passes.

'Robin heeft zich een slag in de rondte voor ons gewerkt', was doelpuntenmaker Wayne Rooney na afloop toch nog lovend over zijn Nederlandse ploeggenoot. De bijdrage die Van Persie in het Emirates Stadium leverde staat echter in schril contrast met de invloed die hij in eerdere wedstrijden met Arsenal had. Sinds zijn overstap van The Gunners naar The Red Devils was Van Persie de eerste drie onderlinge duels telkens van doorslaggevend belang met een doelpunt.

Vuil werk
Dit seizoen was Van Persie pas drie keer trefzeker in elf wedstrijden. Voer voor kritiek, maar ex-aanvaller Alan Shearer was in het programma Match of the Day niet alleen kritisch op Van Persie, maar ook op Louis van Gaal. Volgens de analyticus laat Van Gaal zijn aanvaller, die veel moest uitwijken naar rechts, te veel vuil werk opknappen. 'Op die plek haal je nooit het beste uit Van Persie. Hij kwijnde weg. Ik vraag me af of hij het wel naar zijn zin had op het veld.'

Op bezoek bij Arsenal had Van Gaal eigenlijk niets te kiezen, gezien het feit dat Van Persie en Rooney naast de jonge James Wilson zijn enige fitte spitsen waren. De rentree van Radamel Falcao is echter niet ver meer weg. Wat rest is de vraag of Van Persie op het vertrouwen van Van Gaal kan blijven rekenen, zodra de Colombiaanse doelpuntenmachine op de deur klopt.