'Van Persie nog niet klaar voor negentig minuten'

De vraag is in hoeverre het Nederlands elftal over anderhalve week in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (3 september) over een topfitte Robin van Persie kan beschikken. De 32-jarige aanvaller scoorde zondagavond opnieuw voor Fenerbahçe, maar ging na ruim een uur naar de kant.

Van Persie opende in de achttiende minuut de score tegen Rizespor (1-1) door na een voorzet van Nani snel te handelen: aannemen met rechts, schieten met links. Het was het tweede doelpunt van de aanvoerder van Oranje in dienst van zijn Turkse werkgever. Donderdag leverde een invalbeurt in de Europa League-play-off tegen Atromitos zijn eerste treffer op.

Hoewel Van Persie in tegenstelling tot dat duel wel in de basis startte, achtte trainer Vítor Pereira het noodzakelijk zijn aanvalsleider in de 64ste minuut naar de kant te halen. 'We moesten wat veranderen in de spits. Van Persie zit nog niet op het niveau dat hij negentig minuten kan spelen', lichtte de Portugese coach die beslissing tijdens zijn persconferentie toe.

Bondscoach Danny Blind erkende dat donderdag tijdens zijn presentatie ook al. Blind zei in Noordwijk echter dat de Rotterdammer tegen Atromitos drie kwartier in actie zou komen. Dat werden tien minuten. 'De afgelopen weken ondervond hij hinder van zijn bovenbenen, die waren nog niet volledig op kracht', zei Blind over de conditie van de topscorer aller tijden van Oranje.

Blind zei daarbij dat het afwachten is of Van Persie zijn minuten zonder problemen kan maken. De van Manchester United overgekomen routinier heeft in het shirt van Fenerbahçe nog twee mogelijkheden om zijn wedstrijdfitheid verder te verbeteren voordat hij zich meldt bij Oranje. Donderdag wacht de EL-return tegen Atromitos, zondag komt Antalyaspor op bezoek.