Van Persie in voetsporen Van Hooijdonk, Sneijder en Kuijt

Reacties

Robin van Persie is de zevende Oranje-international die zijn loopbaan voortzet bij een club uit de traditionele topdrie van Turkije. De 31-jarige spits wordt morgen gepresenteerd door Fenerbahçe en treft komend seizoen onder meer het Galatasaray van Wesley Sneijder.

Van Persie in voetsporen Van Hooijdonk, Sneijder en Kuijt

In het verleden stonden Van Persie en Sneijder vaker tegenover elkaar in een beladen topper. Na twee remises en een overwinning namens Ajax tegen Feyenoord is de tussenstand in het voordeel van Sneijder. Komend seizoen treffen beiden elkaar in de beladen derby van Istanbul.

Met Sneijder van Van Persie zijn er op dit moment twee Oranje-internationals actief bij de traditionele topdrie, slechts vijf internationals gingen het duo voor. Frank Berghuis was in 1991 de eerste die de stap naar de Turkse top waagde, al was dat avontuur van zeer korte duur. De vader van AZ-aanvaller Steven Berghuis kwam zelfs geen minuut in actie. Zonder opgaaf van reden zag Galatasaray af van het tweejarige contract, dat de enkelvoudige Oranje-international van zijn handtekening had voorzien.

En dus is de primeur eigenlijk voor Ulrich van Gobbel, al was zijn periode in Turkije ook niet al te gelukkig. In januari 1996 kwam de spijkerharde verdediger van Feyenoord over naar Galatasaray, maar amper een jaar later en na ruim twintig duels vertrok Van Gobbel naar Southampton. Pas in 2003 streek de volgende international neer in Istanbul. Frank de Boer kwam over van Barcelona en speelde uiteindelijk 23 officiële wedstrijden namens de Turken om vervolgens aan de slag te gaan bij Glasgow Rangers.

Succes
De daaropvolgende transfers van de Oranje-internationals naar Istanbul verliepen een stuk beter. Pierre van Hooijdonk was in diezelfde zomer van 2003 de eerste Nederlander die aan de slag ging bij Fenerbahçe. Met twee titels en dertig treffers namens de Turkse topclub kan de boomlange aanvaller terugkijken op een succesvolle periode. Datzelfde geldt voor Dirk Kuijt, die net als Van Hooijdonk kampioen werd met Fener.

De kersverse aanvaller van Feyenoord kwam in de zomer van 2012 over van Liverpool en won in zijn eerste seizoen de Turkse beker, terwijl hij een jaar later met de Turkse grootmacht zijn eerste landstitel in de wacht sleepte. Vorig seizoen viel Fenerbahçe niet in de prijzen, maar na 130 officiële duels en 37 treffers heeft Kuijt Istanbul met opgeheven hoofd achter zich gelaten.

Publiekslieveling
Maar de meest succesvolle Nederlander in de Turkse competitie is Sneijder. De spelmaker van Galatasaray won twee keer de titel en evenveel Turkse bekers. De kleine middenvelder verkeert in bloedvorm en lijkt vooralsnog niet te verkassen uit de fraaie stad aan de Bosporus. Ook de miljoenen van Juventus bleken in januari niet voldoende om Sneijder los te weken. Volgens de clubleiding van Cim Bom is de publiekslieveling van onschatbare waarde en moeten clubs diep in de buidel tasten om kans te maken.

Of Van Persie net zo succesvol zal zijn moet nog blijken, maar na het aantrekken van de voormalige spits van Arsenal en Manchester United en de komst van de Portugees Nani zijn de intenties van Fenerbahçe overduidelijk. Na 131 goals namens Arsenal, 58 in het shirt van United en 21 treffers voor Feyenoord hoopt de Turkse topclub dat Van Persie de komende jaren de fans in het Sükrü Saracoğlu gelukkig gaat maken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.