Van Persie held United ondanks mislukte strafschop

Robin van Persie heeft zondagmiddag met liefst drie goals en een mislukte Panenka-penalty een hoofdrol gespeeld in het uitduel met Southampton. De misser leek een dure, aangezien zijn ploeg Manchester United in de negentigste minuut nog op 2-2 stond. In de blessuretijd kopte de Nederlander evenwel nog de winnende goal binnen.

Ron Vlaar en Karim El Ahmadi pakten met Aston Villa het eerste punt van de competitie op bezoek bij het Newcastle United van Vurnon Anita en Tim Krul.

Southampton – Manchester United 2-3Na zestien minuten kwam de thuisploeg, tot vandaag nog puntloos in de Premier League, op een voorsprong. Op het randje van buitenspel kopte Rickie Lambert raak. Ook doelman Anders Lindegaard, die in plaats van de gepasseerde David de Gea keepte, had geen antwoord.

Zeven minuten na het openingsdoelpunt trok Robin van Persie de stand gelijk. De Oranje-international nam op knappe wijze met zijn borst een voorzet van Antonio Valencia aan en schoot al even knap en hard de bal diagonaal in: 1-1.

In de 56ste kwam Southampton opnieuw op voorsprong en wederom was het een rake kopbal. Morgan Schneiderlin profiteerde van uitglijden van Patrice Evra en knikte binnen.

Opnieuw Van Persie leek United weer langszij te brengen. Nadat hij in het zestienmetergebied met een domme tackle was gevloerd door landgenoot Jos Hooiveld, besloot Van Persie zelf achter de strafschop te gaan staan. Zijn Panenka werd door doelman Kelvin Davis naast getikt.

In de slotfase maakte Van Pesie zijn fout met enig fortuin goed. Een kopbal van Rio Ferdinand belandde tegen de paal, waarna het voor de Nederlander eenvoudig was om nu wel zijn tweede treffer te maken. In de laatste twee minuten kopte Van Persie ook nog raak uit een corner van Nani, waardoor hij United in de duizendste competitiewedstrijd onder Sir Alex Ferguson alsnog behoedde voor een blamage. Southampton is nog altijd puntloos.

Van Persie heeft nu al vier competitiedoelpunten achter zijn naam staan, na zijn eerste twee wedstrijden met United in de Premier League. Vorig seizoen miste Van Persie namens Arsenal voor het laatste een strafschop. Uitgerekend in de derde speelronde en tegen Manchester United miste hij toen vanaf elf meter. Veel had een rake inzet niet uitgemaakt, aangezien dat duel in 8-2 voor United eindigde. De vier treffers betekenen dat Van Persie alweer topscorer is van de Premier League; hij deelt die eervolle positie met de Spaanse middenvelder Michu van Swansea City. Newcastle United - Aston Villa 1-1De thuisploeg, met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis, had in de eerste helft genoeg kansen om de ban te breken. De ploeg van manager Alan Pardew kwam telkens echter niet langs de uitstekend keepende Brad Guzan. Krul moest na 22 minuten vissen. Ciaran Clark werd over het hoofd gezien door de Newcastle-verdediging en kon vrij binnen koppen. Newcastle bleef echter aandringen voor het doel van Aston Villa, waar Karim el Ahmadi en Ron Vlaar in de basis startte. Na een uur kreeg Newcastle wat het verdiende, en hoe. Hatem Ben Arfa dacht niet lang na en knalde de bal verwoestend in de bovenhoek. De bezoekers kregen vlak voor tijd nog de grootste kans om de leiding weer te pakken, maar Stephen Ireland schoot veel te wild in. El Ahmadi maakte dat moment in de wedstrijd niet meer mee; hij werd vlak voor tijd gewisseld vanwege een blessure. Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre hij geblesseerd is. Voor Aston Villa betekent de remise het eerste punt van het seizoen, terwijl Newcastle na drie duels op vier punten komt te staan. Foto: VI Images