Van Persie bezorgt Arsenal zege in derby met Chelsea

Met drie goals in de derby met Chelsea leidde Robin van Persie Arsenal naar een onverwachte zege op Stamford Bridge: 3-5. De spits bleef als een van de weinigen koel in een wedstrijd die vanaf het begin een lust voor het oog was.

De thuisploeg opende de score. Na een klein kwartier kopte Frank Lampard op aangeven van Juan Mata 1-0 binnen. De international hoefde weinig moeite te doen om bij de bal te komen. De defensie van Arsenal bood hem alle ruimte.

Tien minuten voor rust maakte Van Persie gelijk. De Oranje-international vormde het eindstation van een aanval door het centrum: 1-1. Door opnieuw een defensieve flater kon Arsenal niet met deze stand rusten. John Terry, ongedekt, tikte uit een corner bij de eerste paal de 2-1 binnen.

The Gunners gingen in de tweede helft verder met het type spel, waarop ze sinds de komst van Arsène Wenger in 1996 een patent hebben. André Santos zorgde voor 2-2, na op fabelachtige wijze de diepte te zijn ingestuurd. Theo Walcott bewees vervolgens, dat hij in grote wedstrijden het verschil kan maken. Op de rand van het zestienmetergebied gleed de aanvaller, met de bal aan de voet, onderuit, zodat enkele spelers van Chelsea geen druk meer zetten. In een flits stond hij op, kapte zich vrij en schoot hard raak in de korte hoek: 2-3.

Santos, de zwakste man op het veld, stelde de thuisploeg in de slotfase in staat gelijk te maken. Juan Mata strafte diens balverlies met een ziedend schot in de linkerbovenhoek keihard af. Met nog negen minuten te spelen leek Chelsea de winst alsnog veilig te gaan stellen.

Van Persie besliste anders, nadat Terry koddig onderuit was gegleden. De aanvaller vond zodoende alleen doelman Petr Cech op zijn weg, die geen partij was voor de technisch vaardige captain van de tegenstander.

Ver in blessuretijd vervolmaakte Van Persie zijn optreden met een derde goal, de mooiste van de middag. Vol effect schoot hij snoeihard in de bovenhoek, buiten het bereik van Cech. Door zijn hattrick heeft Van Persie nu 28 doelpunten gemaakt in 27 competitieduels. Foto: VI Images