Van Persie bevrijdt United, Dzeko haalt zijn gram bij City

Manchester United heeft met de hakken over de sloot de drie punten in eigen huis gehouden tegen West Bromwich Albion (2-0). Robin van Persie zorgde vlak voor tijd voor de bevrijdende treffer. Edin Dzeko was namens Manchester City de grote man met drie doelpunten na een thriller bij Norwich (3-4).

Manchester United – West Bromwich Albion 2-0De thuisploeg startte zonder de geblesseerde Wayne Rooney en Robin van Persie, die rust kreeg en in de basiself werd vervangen door Shinji Kagawa. De Japanner maakte na twee maanden blessureleed zijn rentree en had direct een belangrijke bijdrage bij de 1-0. Na een combinatie tussen Kagawa en Young besloot laatstgenoemde de bal laag en hard voor te geven. Op die inzet schoof Gareth McAuley de bal onbedoeld in het eigen doel.

Waar West Bromwich Albion in de eerste seizoenshelft vaak een taaie tegenstander bleek, was daar in de eerste helft weinig sprake van. Manchester United had de controle en de bezoekers moesten het hebben van snelle uitbraken. In de tweede helft schoof West Bromwich Albion wat meer richting de helft van United en was het wedstrijdbeeld compleet omgedraaid. Van Persie werd met nog een half uur te gaan gebracht om wat meer stootkracht te creëren, maar WBA bleef aanzetten.

Ferguson werd nerveus van het alsmaar drukkende West Bromwich Albion en hoopte maar dat zijn kwetsbare defensie niet zou bezwijken onder de druk. McAuley was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar de eerdere schlemiel zag zijn kopbal op de lat uiteen spatten.

Vlak voor tijd zorgde Van Persie voor een zucht van verlichting door Old Trafford. De Nederlander zorgde in de eerste minuut van de blessuretijd voor treffer nummer veertien van het seizoen. United gaat 2013 in als koploper met 49 punten uit twintig duels, West Brom heeft er 33 en staat in de subtop.

Norwich City – Manchester City 3-4Manager Roberto Mancini had afgelopen week veel kritiek op zijn spitsen en overwoog zelfs al zijn steraanvallers te gaan slachtofferen vanwege de lage doelpuntenproductie. Edin Dzeko heeft zich de kritiek van zijn manager waarschijnlijk aangetrokken. Al na vier minuten was de lange spits liefst twee keer trefzeker. City leek op weg naar een monsterscore, maar Norwich kwam al snel weer terug. Na een kwartier zag Anthony Pilkington zijn vrije trap vanaf randje zestien van richting worden veranderd door Gaël Clichy, die daarmee Joe Hart op het verkeerde been zette. Het werd nog erger voor de bezoekers toen Samir Nasri op slag van rust rood kreeg. Na een harde sliding van Sébastien Bassong zocht de Fransman zijn belager op en deelde hem een kopstoot uit.

Met tien man wist Sergio Agüero de voorsprong vlak na rust echter weer uit te breiden. Na een knappe bal van Yaya Touré was de Argentijn Bassong te slim af en wipte hij de bal over Bunn heen. Russell Martin bracht Norwich terug op 2-3, maar Dzeko bleek de grote man. Na ruim een uur schoot hij, via de paal en Bunn, zijn derde van de middag binnen.

Nog hield Norwich de rug recht. Een ouderwets Engelse scrimmage voor het doel van Manchester City werd opnieuw ingetikt door rechtsback Martin, waardoor het laatste kwartier nog spannend was. Het bleef echter bij 3-4. Manchester City staat tweede en moet in 2013 zeven punten goed maken op koploper United. Norwich staat in de middenmoot met 25 punten.

Fulham – Swansea City 1-2Zonder doelman Michel Vorm maar met Dwight Tiendalli, Kemy Agustien en Jonathan de Guzman had Swansea negentien minuten nodig voor de openingstreffer. Danny Graham was attent bij een schot van Nathan Dyer en schoof de rebound binnen. De Guzman schoot vervolgens vlak na rust de 0-2 binnen na een dramatische uittrap van David Stockdale.

Fulham kwam nog knap terug. Bryan Ruiz maakte namens de ploeg van manager Martin Jol de 1-2 en Dimitar Berbatov leek zelfs even voor 2-2 te zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Swansea blijft in het linkerrijtje staan met 28 punten uit twintig duels, Fulham heeft er 21 en moet oppassen dat het niet te ver wegzakt.

Overige uitslagen:Aston Villa - Wigan Athletic 0-3Reading - West Ham United 1-0Stoke City - Southampton 3-3

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.