Van Persie behoedt Advocaat met dubbelslag voor nieuwe domper

Fenerbahçe heeft maandagavond met 1-2 gewonnen van Gençlerbirligi. Robin van Persie maakte beide doelpunten voor de ploeg van Oranje-bondscoach Dick Advocaat.

Net als in het bekerduel met Istanbul Basaksehir (2-2, verlies na strafschoppen) had Advocaat basisplaatsen ingeruimd voor Van Persie en Jeremain Lens. En net als woensdag ging het maandagavond vlak voor rust mis voor Fenerbahçe. Selcuk Sahin schoot een vrije trap hard en zuiver over de muur en langs doelman Volkan Demirel: 1-0.

Het betekende een flinke domper voor Advocaat, die de laatste weken toch al niet goed bezig was met Fenerbahçe. Na een sterke reeks van vier zeges wist de ploeg in mei nog niet te winnen. Door een gelijkspel tegen Besiktas, een thuisnederlaag tegen Antalyaspor en de bekeruitschakeling dreigde het seizoen als een nachtkaars uit te gaan voor de Turkse topclub.

Binnen vijf minuten na de hervatting bezorgde Van Persie zijn trainer een opsteker. Lens - in tegenstelling tot Van Persie wel opgenomen door Advocaat in de voorselectie van het Nederlands elftal - kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en gaf voor op zijn landgenoot. Van Persie kopte de bal vervolgens bij de tweede paal vanuit een lastige hoek langs keeper Johannes Hopf. Het was pas de tweede competitietreffer van de Nederlander in 2017 en zijn achtste van het seizoen.

Een kwartier voor tijd maakte Van Persie de comeback van Fener compleet. De 33-jarige spits benutte een strafschop op overtuigende wijze en bezorgde zijn ploeg daarmee de drie punten. Door de zege passeert de ploeg van Advocaat rivaal Galatasaray op de ranglijst. Met nog twee duels te gaan bezet Fenerbahçe de derde plaats.