Van Marwijk roemt Cocu: 'Rustig, maar wel met gif'

Reacties

Het aanstaande kampioenschap van PSV is voor een groot deel te danken aan de speelwijze van trainer Phillip Cocu. Tegenover Voetbal International bespreekt oud-bondscoach Bert van Marwijk het succes van zijn voormalige assistent.

Van Marwijk roemt Cocu: 'Rustig, maar wel met gif'

'Cocu heeft de wapens van PSV optimaal benut. Zijn ploeg speelde, zoals ze dat noemen, vanuit de reactie. Soms bewust iets inzakken, om vervolgens genadeloos toe te slaan. Phillip heeft daar goed gebruik van gemaakt. Ze hebben veel snelheid en scorend vermogen, zowel op het middenveld als in de voorhoede', aldus Van Marwijk.

'En ik weet zeker dat Cocu, als hij daar de tijd voor krijgt, de komende jaren ook nog stappen gaat maken met deze ploeg. Dan doel ik op de wedstrijden controleren, verder van het doel verdedigen, waardoor je meer gaat domineren. Dat kan ook als je kijkt naar de kwaliteiten van PSV', meent de huidige adviseur van Go Ahead Eagles. Waar PSV dit seizoen toonaangevend was, was het seizoen 2013/14 juist heel teleurstellend. Toch ziet Van Marwijk weinig verschil in de Cocu van dit seizoen en van die het seizoen daarvoor. 'Ik denk dat hij net zo goed is als vorig jaar.'

Gif
'Maar het is ook een beetje een ervaringsvak. Maar ik heb eerder al gezegd - en dat geldt ook voor Frank de Boer - dat Cocu een goede trainer is. Zij weten allebei als geen ander wat er wordt gevraagd in de top en kunnen dat vertalen naar de spelers', aldus Van Marwijk. 'Alleen zijn ze wel verschillend. Frank is extrovert, Phillip juist wat introverter. Cocu wordt weleens verweten dat hij weinig emotie toont na een nederlaag, maar dat doet hij ook niet als het goed gaat.Maar vergis je niet: Cocu is rustig, maar ook wel iemand met gif.'

Van Marwijk maakte Cocu van dichtbij mee bij Oranje. 'Op het moment dat alleen jij de hoofdverantwoordelijke bent, is het wel anders. Daar zijn geen cursussen voor. De invloeden zijn enorm, zeker bij een topclub. Maar ik vind dat Phillip daar goed mee omgaat. Iedereen zegt dat hij rustiger is tegenover de media, maar ik zie dat niet zo. Het gekke is: als het goed gaat, wordt er gedaan alsof de coach alles in de hand heeft en zodra het even slecht gaat, leggen de media het op een andere manier uit. Zo werkt dat nou eenmaal', zegt de voormalige trainer van Feyenoord tot slot.

Zaterdagavond kan PSV kampioen van Nederland worden. Bij een overwinning op SC Heerenveen is de 22ste titel van de Eindhovenaren een feit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.