Van Marwijk: 'Irak speelt zeer opportunistisch'

Het Saoedi-Arabië van bondscoach Bert van Marwijk had dinsdag veel moeite met Irak. Dat er uiteindelijk toch nog met 1-2 gewonnen werd, stemde de Nederlandse trainer tevreden.

'Het was een moeilijke wedstrijd', zei Van Marwijk direct na afloop in gesprek met Voetbal International. 'Irak speelt zeer opportunistisch. Veel lange ballen op hun twee spitsen en dan drukzetten en gokken op de tweede bal.'

Pas na rust greep Saoedi-Arabië het initiatief, voor rust was Irak de betere ploeg. Van Marwijk: 'Daar gingen we in de eerste helft slecht mee om. Hoewel er ruimte lag, konden we toch niet de vrije man vinden. In de tweede helft ging dat veel beter. Toen lieten we de tegenstander lopen en uiteindeljk viel de een na de ander met kramp uit. Het was geen toeval dat we uiteindelijk in de slotfase toesloegen. De tegenstander was helemaal op.'

Door de zege, die tot stand kwam door twee late penalty's voor de ploeg van Van Marwijk, gaat Saoedi-Arabië nu met Australië aan de leiding in Groep B met zes punten uit twee wedstrijden.