Van Marwijk: 'HSV helpt zichzelf naar de filistijnen'

Reacties

Hamburger SV moet maandag op bezoek bij Karlsruher SC lijfsbehoud zien veilig te stellen. De voormalige topclub beleeft opnieuw een angstige periode. Degradatie zou in alle opzichten een ramp zijn. Sinds de start van de Bundesliga in 1963 was HSV als enige club alle seizoenen van de partij, maar na het gelijkspel thuis tegen Karlsruher SC in de heenwedstrijd (1-1) is de eerste degradatie van de Bundesliga-dino dichterbij dan ooit.

Van Marwijk: 'HSV helpt zichzelf naar de filistijnen'

Bert van Marwijk was van september 2013 tot februari 2014 trainer van HSV en had diverse spelers onder zijn hoede die nu vechten voor lijfsbehoud. 'Ik heb vooral medelijden met Rafael van der Vaart, want hij is de laatste tijd behoorlijk misbruikt', aldus de 63-jarige ex-bondscoach van het Nederlands elftal in gesprek met Voetbal International. Donderdag was er voor Van der Vaart helemaal géén speeltijd weggelegd tijdens de eerste wedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie. Trainer Bruno Labbadia hield de 109-voudige Oranje-international de hele wedstrijd op de bank.

'De laatste jaren zijn zo’n beetje alle denkbare functies één of meerdere keren opnieuw ingevuld', vervolgde Van Marwijk. 'Hoofdtrainer, assistent-trainer, keeperstrainer, arts, fysio, dokter, bestuursvoorzitter, sportchef, marketingdirecteur en ik zal best nog iemand vergeten. Dat heeft zeker tien miljoen aan afkoopsommen gekost. Daarnaast is sinds mijn vertrek voor zeker veertig miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers. En het elftal is alleen maar sléchter gaan presteren. Deze club helpt zichzelf naar de filistijnen', vat Van Marwijk de problematiek van HSV kernachtig samen.

Nico-Jan Hoogma (46) speelde tussen 1998 en 2004 voor HSV en maakte de laatste sportieve hoogtijdagen mee. In 2000 eindigde de club als derde, Hoogma kwam in de Champions League uit tegen Juventus en Panathinaikos en tilde als aanvoerder in 2003 de Ligapokal omhoog. Dat was de laatste tastbare prijs van de club. Volgens de huidige directeur van Heracles Almelo begint de problematiek van HSV in de top.

Als HSV de beslissingswedstrijden tegen Karslruher SC niet overleeft, is dat volgens Hoogma een mokerslag, legt hij uit in VI. 'In de Tweede Bundesliga zal de begroting van 135 miljoen euro teruggaan naar 70, misschien 75 miljoen. De gevolgen zullen desastreus zijn, er zullen mensen worden ontslagen. En een garantie dat je in Duitsland snel terugkeert op het hoogste niveau is er niet. Een voormalig kampioen als FC Kaiserslautern is er voor het derde opeenvolgende jaar niet in geslaagd te promoveren naar de Bundesliga...'

In de nieuwe editie van Voetbal International een uitgebreide reportage over HSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.