Van Marwijk boekt late zege, Australië onderuit

Bondscoach Bert van Marwijk heeft met Saudi-Arabië in de jacht op een ticket voor het WK in 2018 op de valreep puntenverlies weten te voorkomen tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De manschappen van de Nederlandse oefenmeester wonnen thuis dankzij een late penalty met 2-1.

Saudi-Arabië betrad vol vertrouwen het eigen King Abdullah Sports City Stadium, in de wetenschap dat de eerste drie duels in Groep A allemaal met winst werden afgesloten. Toch kreeg Van Marwijk een fikse domper te verwerken toen de bezoekers middels een prachtige vrije trap van Ahmed Khalil na achttien minuten spelen op voorsprong kwamen.

Het thuisland kwam op slag van rust langszij dankzij Mohammad Al Sahlawi, die voor de zevende interland in successie het net wist te vinden voor Saudi-Arabië. Van Marwijk dirigeerde zijn equipe na rust nadrukkelijk naar voren en die tactiek wierp op het nippertje zijn vruchten af. El Sahlawi mocht in de laatste minuut van de reguliere speeltijd aanleggen vanaf elf meter en bezorgde de Saudi's een late zege met zijn elfde treffer in zijn laatste zes interlands. Saudi-Arabië gaat nu aan de leiding in Groep A, met twaalf punten uit vier duels. De Verenigde Arabische Emiraten volgt nu op vijf punten.

Jordanië - Australië 2-0
Australië is tegen een kostbare nederlaag aangelopen in de jacht op een WK-ticket. The Socceroos gingen op bezoek bij Jordanië met 2-0 onderuit, waardoor het koninkrijk uit het Midden-Oosten de koppositie overnam in Groep B, met tien punten uit vier duels. Australië, waar de voormalige Eredivisie-spelers Jason Davidson en Tommy Oar een basisplaats hadden, zal in de resterende vier poulewedstrijden één punt achterstand op de kersverse koploper moeten zien goed te maken om zicht te blijven houden op directe plaatsing voor het eindtoernooi in 2018. Jordanië en Australië bevinden zich in een groep met Kirgizië (5 uit 4), Tajikistan (2 uit 4) en Bangladesh (1 uit 4).