Van Hecke bekert door met Brighton, blamage Forest en Bournemouth

Brighton & Hove Albion beleeft niet alleen in de Premier League een uitstekend seizoen, ook in het toernooi om de FA Cup gaat het de club voor de wind. Met Jan Paul van Hecke in de basis plaatsten The Seagulls zich zaterdag ten koste van Middlesbrough voor de vierde ronde (1-5).

Middlesbrough
1 - 5
Brighton & Hove Albion

Voor de tweede keer dit seizoen kreeg Van Hecke een kans in de basis. Eerder mocht de 22-jarige verdediger in de tweede ronde van de League Cup beginnen tegen Forest Green Rovers. Tegen Middlesbrough vormde hij met Levi Colwell, een ander verdedigend talent, het hart van de defensie. Joël Veltman kreeg net als WK-winnaar Alexis Mac Allister rust.

Brighton beleefde een vliegende start en kwam door een doelpunt van Pascal Gross vroeg op voorsprong in het Riverside Stadium. Dat ontplofte na de gelijkmaker van Chuba Akpom, maar daarna was het weer de beurt aan de bezoekers. Oudgediende Adam Lallana herstelde de verhoudingen nog voor rust door Brighton een nieuwe voorsprong te bezorgen (1-2).

Mac Allister trekt WK-vorm door
Na rust gooide diens vervanger Mac Allister de wedstrijd in het slot. De Argentijn nam zowel de 1-3 als de 1-4 voor zijn rekening en schoot zijn club daarmee naar de laatste zestien van de FA Cup. Met name onderstaand hakje getuigde van grote klasse. Deniz Undav zorgde vlak voor tijd nog voor het slotakkoord (1-5). De wedstrijden in de vierde ronde worden eind deze maand gespeeld.

Blackpool
Blackpool
4 - 1
Nottingham Forest

Voor Nottingham Forest zit het toernooi om de FA Cup er vroegtijdig op. De nummer vijftien van de Premier League blameerde zich op bezoek bij Blackpool, dat op een degradatieplaats staat in het Championship. Marvin Ekpiteta opende na een kwartier de score voor de thuisploeg, die na rust nog twee keer mochten juichen. Ian Poveda verdubbelde de voorsprong, CJ Hamilton en invaller Jerry Yates maakten de vernedering compleet (4-0). Ryan Yates deed nog wat terug namens de bezoekers en bepaalde de eindstand op 4-1.

AFC Bournemouth
2 - 4
Burnley
Burnley

Ook voor Bournemouth is het doek gevallen. The Cherries gingen in eigen huis onderuit tegen Burnley. Door doelpunten van Manuel Benson en Ryan Christie stond het na iets meer dan tien minuten al 1-1 en vlak voor rust liep de koploper van het Championship weg. Twee keer was het Anass Zaroury die toesloeg (1-3). Dominic Solanke bracht meteen na rust de spanning terug, maar opnieuw Benson bracht de marge terug op twee (2-4). Die klap kwam Bournemouth niet meer te boven.