Van Hanegem: 'Feyenoord moet voor jonge gasten kiezen'

Reacties

Willem van Hanegem vindt dat Feyenoord niet zo rouwig hoeft te zijn om het vertrek van trainer Fred Rutten. Het is in Rotterdam-Zuid volgens hem allemaal niet zo rooskleurig als wel eens wordt beweerd, maar dat ligt volgens De Kromme ook aan de clubleiding.

Van Hanegem: 'Feyenoord moet voor jonge gasten kiezen'

Vrijdag werd bekend dat Rutten na dit seizoen vertrekt als trainer van Feyenoord. En dat is, gezien de prestaties van de Rotterdammers dit seizoen, volgens Van Hanegem niet iets om heel verdrietig van te worden. 'In het begin vond iedereen het spel nog wel aardig en was het allemaal wel positief, al vond ik het toen al niet zo bijzonder. Maar het voetbal werd steeds minder en minder', legt Van Hanegem uit aan Voetbal International.

Met als gevolg een huidige derde plaats, een straatlengte achter koploper PSV. 'Dat is Feyenoord-onwaardig. Daaraan wordt een beetje voorbijgegaan omdat ze het spel wel goed vinden', doelt hij op Rutten en technisch directeur Martin van Geel. 'Nou, als het allemaal zo goed was geweest, had Feyenoord tegen Ajax dit seizoen minimaal vier punten gepakt. Nu heb je er één. En als het zo goed was, denk jij dan dat ze in deze competitie, met deze clubs, twintig punten achterstand zouden hebben op PSV?'

Triest
Wat hem betreft is Rutten dan ook niet de ideale trainer voor Feyenoord gebleken. 'Ik had gehoopt van wel. Ik vind Fred namelijk een heel aardige vent, daar niet van. Maar achteraf gezien begrijp ik het niet zo goed. Ik val daarmee Rutten trouwens niet af: de leiding heeft eerder al gekozen voor een bepaalde filosofie en dan moet je daar in mijn ogen aan vasthouden.' En dat heeft de club verzuimd, meent de 52-voudige international.

'Ze kwamen bijvoorbeeld ineens aanzetten met Khalid Boulahrouz. Dat is triest, dan zet je als club weer twee stappen achteruit. Zo'n Rick Karsdorp is toch niet slechter dan Boulahrouz of Luke Wilkshire? Voordat Rutten kwam, was Feyenoord ergens mee bezig: de jeugd inpassen. Toen Ronald Koeman wegging dacht ik: Nu kun je net zo goed met Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst doorgaan. En als je dan Henk Fraser er nog bij wil, dan neem je Fraser erbij. Maar dan heb je in ieder geval drie jongens met een Feyenoord-hart, die alle ins en outs van de jeugdopleiding weten.'

Assistent-trainers Giovanni van Bronckhorst (links) en Jean-Paul van Gastel van Feyenoord waren volgens Willem van Hanegem al na het vertrek van Ronald Koeman prima kandidaten voor het hoofdtrainerschap.
Assistent-trainers Giovanni van Bronckhorst (links) en Jean-Paul van Gastel van Feyenoord waren volgens Willem van Hanegem al na het vertrek van Ronald Koeman prima kandidaten voor het hoofdtrainerschap.

Hij geeft daarmee een voorzetje voor de opvolging van Rutten, maar weigert te spreken over een ideale kandidaat. 'De voetballerij is zo opportunistisch als de zenuwen. Ik lees nu hier en daar de naam van Ron Jans. Die doet het bij PEC Zwolle aardig, maar heeft recentelijk drie keer op rij verloren. Als hij er nog twee verliest staat-ie ineens achtste en dan zegt iedereen: "Hij is het toch ook nét niet." Er is nooit een ideale kandidaat. Gertjan Verbeek leek iedereen ook geweldig, even later moest hij weg.'

Het belangrijkste is volgens Van Hanegem dat de nieuwe trainer van Feyenoord vooral met eigen jeugd gaat werken. 'Laat al die jonge gasten nou eens drie jaar bij elkaar spelen, dán ben je met een plan bezig. Nu gaat het van de hak op de tak, dat heeft Rutten ook een beetje gedaan. Hij ging met een ander systeem spelen. Spelers die niet weten wat ze moeten doen lopen dan maar plompverloren in de rondte, als een drol in de pispot. Mensen zullen wel weer zeggen dat ik loop te zeuren en te mopperen, maar dit is gewoon realistisch en normaal denken.' (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.