Van gelauwerde kracht naar mikpunt van hoon: Hart zet zichzelf in etalage

Reacties

Hoe ouder, hoe beter. Het is een adagium dat in veel gevallen opgaat voor keepers. Maar niet altijd. Bij Joe Hart lijkt het eerder andersom. Al blijft de 33-jarige Engelsman strijdvaardig. Hij biedt zichzelf aan en staat open voor welke uitdaging dan ook.

Van gelauwerde kracht naar mikpunt van hoon: Hart zet zichzelf in etalage
© Pro Shots

Als jong talent wordt Hart opgepikt door Manchester City, dat hem met de nodige verhuurperiodes laat rijpen. Uiteindelijk schopt hij het tot gewaardeerde en gelauwerde eerste doelman. Hij komt tot liefst 266 Premier League-duels voor The Citizens. Twee keer wordt Hart kampioen, één keer wint hij de FA Cup en twee keer mag hij de League Cup omhoog houden. In zijn succesjaren (2010-2016) wint hij vier keer de Golden Glove, de prestigieuze prijs voor doelman in de Premier League met de meeste clean sheets. Tussendoor verzamelt hij ook nog eens 75 interlands.

Guardiola
Het lijkt allemaal niet stuk te kunnen. Lijkt, want deel twee van het keepersleven is lang niet zo succesvol. De komst van Pep Guardiola bij zijn geliefde City is het begin van het einde aldaar. Guardiola heeft hem niet meer nodig. Een seizoen op huurbasis in Torino zorgt voor afleiding, maar de status in Engeland brokkelt rap af. Bij West Ham United en in de nationale ploeg (waar hij zijn plek na 2017 nooit meer terugkrijgt) zet de vlucht naar beneden door.

Dit seizoen raakt hij zelfs in de vergetelheid. Slechts drie duels is zijn deel. En dat allemaal in de minder prestigieuze bekerpotjes. De Premier League-teller staat nog op hetzelfde aantal duels als in de zomer: 340. De man die in maart 2015 door niemand minder dan Lionel Messi 'een fenomeen' ('Hij hield alles eruit) is genoemd is er louter nog om de Burnley-bank warm te houden en jonge jongens te vertellen over vroeger.

De coronabreak heeft Hart doen beseffen: dit niet meer. 'Dat gevoel is sterker geworden. Ik realiseer me nu hoe graag ik nog wil voetballen. Ik begrijp ook wel dat Real Madrid niet op mij zit te wachten, ik weet hoe het werkt. Ik wil onderdeel uitmaken van een project, alles geven en belangrijk zijn. Dat verlangen brandt nog steeds in mij.'

Zijn laatste Premier League-duel is al meer dan 500 dagen geleden. Everton liet hem op Boxing Day vijf keer de bal uit het net rapen. 'En ik kan iedere seconde nog voor me halen.' De afranseling betekent ook bij Burnley het verlies van zijn basisplaats. Een plek die hij niet meer terugkrijgt.

Een aflopend contract biedt mogelijk uitkomst. Een seizoen op huurbasis bij Torino heeft hem geleerd hoe mooi een andere (voetbal)cultuur kan zijn. 'Ik heb er volop van genoten. Ik zou zoiets zeker weer aangaan.'

Hoon
Wanhopen doet Hart niet. 'Er komt een nieuwe kans. Ik zie mezelf als een prima aanwinst. Ik ben transfervrij, heb ervaring en ben enorm gretig om mezelf te laten zien', aldus Hart, die in Engeland de laatste jaren meer en meer mikpunt van hoon is geworden.

Hij snapt dat een transfer naar het buitenland wellicht meer oplevert. 'De Premier League heeft me veel gebracht, maar ik ben meer dan bereid mijn vleugels nu echt uit te slaan. Zoveel mogelijk spelen op het hoogst mogelijke niveau voor mij; dat is wat ik wil. Ik heb het gevoel dat dat in Engeland niet meer kan. Begrijp me niet verkeerd hoor, ook in Engeland pak ik iedere kans aan. Ik wil gewoon weer keepen.'

Spelersprofiel

J. Hart


Geboortedatum:
19 april 1987
Leeftijd:
37
Geboorteplaats:
Shrewsbury
Nationaliteit
Engeland
Lengte:
1,96 m
Gewicht:
91 kg
Huidige club:
Celtic
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Burnley
Meer over Burnley
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Meer J. Hart
Meer over J. Hart
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.