Van Gaal ziet 'fantastische zege' door Oranje-strategie

De 2-1 overwinning op bezoek bij Arsenal was voor Manchester United-manager Louis van Gaal een welkom geschenk. Door de ellenlange lijst met blessures leek het behalen van de eerste uitzege op bezoek bij Arsenal een kansloze missie, maar Van Gaal trok aan het langste eind doordat hij het 5-3-2-systeem weer van stal haalde.

'Dit is een fantastische overwinning op het juiste moment', reageerde Van Gaal na afloop tegenover de BBC. 'We hebben heel veel blessures, maar toch winnen we een moeilijke uitwedstrijd', aldus de voormalige Oranje-bondscoach, die toelichtte waarom hij het 5-3-2-systeem weer van stal haalde. Het concept waarmee hij op het WK in Brazilië succes boekte met Oranje. 'Arsenal is een aanvallend sterke ploeg, daarom koos ik voor deze strategie. Ik heb nu alle reden om te lachen, maar als ze in de eerste helft één van hun vier of vijf kansen hadden benut was het misschien een heel andere wedstrijd geworden.'

Dat United slechts overeind bleef dankzij de reddingen van doelman David de Gea veranderde daar voor Van Gaal weinig aan. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste strategie was, zeker met de blessures die wij hebben. Of we winnen of verliezen maakt dan niet uit, ik weet zeker dat ik het juiste besluit heb genomen. Ook omdat ik weet hoe goed Arsenal speelt.'

Van Gaal was het er bovendien niet mee eens dat Arsenal de betere ploeg was. 'Ja, ze hebben vijf kansen gehad', stelde Van Gaal. 'Maar wij kregen aan het einde van de eerste helft ook mogelijkheden. Niet zo groot, maar wij konden ook scoren. In het tweede deel van de eerste helft kwamen we terug in de wedstrijd. Het ontbrak ons in de eerste helft aan zelfvertrouwen. Ik heb toen gezegd dat de opbouw beter moest, daardoor kregen we kansen. Want Arsenal wil altijd naar voren, daarom is het voor mij geen verrassing dat we scoorden.'

Balbezit
De manier waarop United de zege over de streep trok had veel gelijkenissen met hoe het Nederlands elftal op het WK ook successen boekte. Van Gaal liet zijn ploeg voor het eerst sinds eind augustus weer in een 5-3-2-formatie spelen. United was daardoor grotendeels afhankelijk van snelle uitbraken, want domineren lukte niet. 'Ik was niet tevreden over hoe ons team in balbezit speelde, maar dat hebben we verbeterd en in de tweede helft deden we het heel goed.'

Aanvoerder Wayne Rooney bracht de zege vijf minuten voor tijd in veilige haven door bij een snelle tegenstoot koelbloedig te blijven. Hij erkende dat doelman David de Gea een cruciale rol had én dat het plaatsen van counters inderdaad de strategie was die Van Gaal voor ogen had. 'We hebben op sommige momenten echt geluk gehad, onze keeper was fantastisch. Maar we hadden het gevoel dat Arsenal kwetsbaar was op de counter en we hebben dat uitgebuit met twee goede goals, dat was onze tactiek. Dit geeft ons veel geloof en vertrouwen, het komt precies op het juiste moment.'

Ziekenboeg
Ook Van Gaal hoopt dat de 2-1 zege op Arsenal naar meer smaakt. 'We moeten hierop voortborduren met meerdere zeges, dan pas kunnen we zeggen dat we de smaak te pakken hebben en omhoog kijken en niet langer naar beneden', aldus Van Gaal, die baalde dat met Luke Shaw zich weer een nieuwe speler in de ziekenboeg meldde. 'Hij heeft een enkelblessure, we moeten afwachten hoe ernstig het is. Maar het is ongelooflijk hoeveel blessures wij al hebben gehad.'