Van Gaal voldoet aan 'reële en gezonde' doelstelling KNVB

Reacties

Met het bereiken van de halve finale heeft bondscoach Louis van Gaal voldaan aan de doelstelling die de KNVB hem twee jaar geleden stelde toen hij een handtekening zette onder zijn contract. Lang was er discussie of de laatste vier op het WK wel haalbaar zou worden voor dit onervaren Oranje.

Van Gaal voldoet aan 'reële en gezonde' doelstelling KNVB

Ook Van Gaal droeg daar aanvankelijk aan bij door te stellen dat er in Brazilië veel landen zouden zijn met meer kwaliteiten dan Oranje. Dat de bondscoach niet overtuigd was van de kwaliteiten van zijn spelers bleek ook nog eens uit het feit dat hij vlak voor het WK opeens switchte naar het 5-3-2-systeem, om meer zekerheid in te bouwen.

Inmiddels is van pessimisme rond het Nederlands elftal allang geen sprake meer na vijf zeges op rij tegen Spanje, Australië, Chili, Mexico en Costa Rica. Vlak voor het WK kondigde die ommekeer zich al min of meer aan, toen Van Gaal tijdens de persconferentie voorafgaand aan de memorabele wedstrijd tegen Spanje opeens opvallend optimistisch was.

'Doelstellingen moeten reëel zijn. Wij kunnen de halve finale of finale halen. Daar geloof ik heilig in', stelde de toekomstig manager van Manchester United, die – achteraf gezien – profetische woorden sprak. 'Ik ben geen waarzegger, ik kan niet voorspellen dat we gaan winnen. Maar wij zullen er alles aan doen om de verrassing van het toernooi te worden.'  

Vorm van de dag
Enkele maanden eerder had Bert van Oostveen ook al verkondigd dat de halve finale haalbaar moest zijn. 'Die halve finale is een gezonde, beleidsmatige ambitie van een voetballand dat bij de top van Europa zit en bijna altijd bij de beste tien van de wereld hoort', liet de directeur van de KNVB weten. 'Wij zijn outsider en kunnen met de vorm van de dag ver komen.'

'Zelfs in een poule met wereldkampioen Spanje. Maar als je reëel bent, zie je dat dit Nederlands elftal nog niet zo goed is als in 2010', vervolgde Van Oosteen in februari, niet wetende dat Oranje de Spanjaarden vier maanden later in Salvador zouden declasseren met 5-1 en vervolgens met enkele schitterende doelpunten zou doorstomen naar de laatste vier.

Op basis van de historie is het helemaal niet zo verwonderlijk dat Van Gaal en zijn mannen daarin slaagden. Tijdens de helft van de tien WK-deelnames reikte Nederland tot de halve finale. Van Oostveen: 'En zonder de paal van Rensenbrink in 1978 en de teen van Casillas in 2010 had Oranje met twee sterren op de borst gelopen.' Die ster ligt nu opnieuw voor het grijpen.        

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.