Van Gaal verliest ook zijn jubileumduel van Swansea City

Manchester United is in Wales tegen zijn eerste competitienederlaag van dit seizoen aangelopen. Net als vorig jaar was Swansea City met 2-1 te sterk voor het elftal van Louis van Gaal.

Swansea was bij de start van de vorige competitie op Old Trafford tegenstander van Manchester United tijdens het officiële debuut van Van Gaal. Destijds won de ploeg uit Wales met 2-1, net als tijdens de return waarin Robin van Persie geblesseerd raakte.

Van Gaal zat zondag voor de vijftigste keer op de bank van Manchester United en refereerde vooraf nog aan die eerste ontmoeting. 'Ik hoop te kunnen zien dat we verder zijn dan vorig jaar', zette hij zijn ploeg op scherp voor dit competitieduel.

Een verschil met vorig seizoen is natuurlijk ook Memphis Depay, die na een minuut al mocht uithalen bij een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Keeper Lukasz Fabianski keerde de inzet van de Nederlander, die later in de eerste helft nog een gele kaart kreeg.

Geluk
United leek het duel na rust naar zich toe te trekken, toen de bal na een voorzet van linksback Luke Shaw met wat geluk bij de tweede paal belandde. Juan Mata schoot hard en hoog binnen (0-1). Maar in een tijdsbestek van vijf minuten gaven de bezoekers, waar Daley Blind weer centraal achterin stond, de partij uit handen.

Eerst kopte André Ayew op aangeven van Gylfi Sigurdsson fraai de gelijkmaker binnen, waarna diezelfde Ayew met een briljant passje Bafetimbi Gomis vrij voor keeper Sergio Romero zette. Gomis frommelde de bal langs de Argentijn, waarmee de aanvaller de eerste speler is sinds Harry Deacon in 1923 die tijdens de eerste vier competitieduels van Swansea wist te scoren.

Ondanks het inbrengen van breekijzer Marouane Fellaini bleef een slotoffensief van United uit. Opnieuw verloor Van Gaal dus met 2-1 van de club van eigenaar John van Zweden, waardoor The Red Devils al vroegtijdig achteropraken (vijf punten) bij koploper Manchester City.

Swansea staat door de overwinning vierde met acht punten, één meer dan Manchester United dat vijfde staat.