Van Gaal stopt na WK 2014 als bondscoach van Oranje

Louis van Gaal heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij na het WK stopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Van Gaal vindt het mooi geweest als hij volgende zomer met Oranje een mondiaal eindtoernooi heeft meegemaakt.

Van Gaal stopt na WK 2014 als bondscoach van Oranje

'Mijn ambitie is het WK. Dat heb ik nog nooit meegemaakt en daarna stop ik in ieder geval als bondscoach. Ik heb altijd gezegd dat ik één EK of WK wil meemaken en het ziet er naar uit dat we ons plaatsen voor het WK', aldus Van Gaal vrijdag tijdens een persconferentie in Hoenderloo.

Vorige week liep Van Gaal al vooruit op zijn afscheid van het trainersvak tijdens een speciaal voor kinderen belegde bijeenkomst. 'Onherroepelijk is het natuurlijk nooit. Mocht er nog een mooie club uit de Premier League voorbij komen, dan wil ik het nog wel opnieuw overwegen.'

De Engelse competitie is een van de drie Europese topcompetities waar Van Gaal in zijn rijke loopbaan als trainer nog niet actief was. Eerder was hij in Spanje verdeeld over twee termijnen al coach van Barcelona, later stond hij aan het bewind van Bayern München.

Tussen 2000 en 2002 was Van Gaal ook al keuzeheer bij het Nederlands elftal. Toen liep hij kwalificatie voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea mis. Het voornaamste verwijt was destijds dat de Amsterdammer zich te veel als clubcoach gedroeg op de momenten dat Oranje bij elkaar kwam.

Hoewel dat nu geen obstakel vormt richting het eindtoernooi in Brazilië, biecht Van Gaal wel op dat de werkwijze van een bondscoach hem niet op het lijf is geschreven. 'Ik moet die spelers lenen van clubcoaches. Zo leuk vind ik dat niet. Ik wil liever iedere dag met ze op het veld staan.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen