Van Gaal laat Van Aanholt en Jong Oranje-gangers thuis

Reacties

De WK-selectie van het Nederlands elftal is bekend. Patrick van Aanholt geldt als meest verrassende afvaller.

Van Gaal laat Van Aanholt en Jong Oranje-gangers thuis

rna

Van het viertal dat de afgelopen periode bij Jong Oranje vertoefde, overleefde geen enkele speler de schifting. Karim Rekik, Tonny Vilhena, Quincy Promes en Jean-Paul Boëtius gaan dus allemaal niet mee naar Brazilië. Jeroen Zoet verloor de concurrentiestrijd onder de lat en blijft dus ook achter in Nederland. Eerder haakte Rafael van der Vaart al af wegens een blessure.

Van Gaal maakte een verrassende keuze op de positie van linkervleugelverdediger. Patrick van Aanholt, die tegen Ecuador (1-1) een prima indruk achterliet, blijft namelijk thuis. In plaats van de Vitesse-back reist Feyenoorder Terence Kongolo mee naar het WK. Hij maakte tegen Ecuador juist een wat mindere indruk dan zijn concurrent, maar overtuigde Van Gaal klaarblijkelijk op de trainingen en heeft als voordeel dat hij ook als centrumverdediger uit de voeten kan.

Hofleverancier
Feyenoord is voor de vierde keer in de historie hofleverancier voor de WK-selectie van Oranje. Met Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius vielen weliswaar twee spelers van de Rotterdamse topclub af, maar desondanks levert Feyenoord met een vijftal internationals (Terence Kongolo, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat en Jordy Clasie) meer spelers aan Oranje dan welke club dan ook.

Wat opvalt is dat er ongekend veel spelers uit de Eredivisie met Oranje naar Brazilië reizen. Van Gaal selecteerde liefst tien spelers uit onze hoogste voetbalklasse, die dan ook met afstand meer spelers levert dan andere competities. Zes internationals verdienen hun brood in de Premier League, drie in de Bundesliga en twee in de Süper Lig. De Serie A en Premjer Liga leveren allebei één speler aan Oranje.

De volledige WK-selectie

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcaste United, Eng), Michel Vorm (Swansea City, Eng).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg, Dui), Ron Vlaar (Aston Villa, Eng), Stefan de Vrij (Feyenoord)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City, Eng), Jonathan De Guzman (Swansea City, Eng), Nigel de Jong (AC Milan, Ita), Wesley Sneijder (Galatasaray, Tur), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04, Dui), Dirk Kuijt (Fenerbahçe, Tur), Jeremain Lens (Dinamo Kiev, Oek), Robin van Persie (Manchester United, Eng), Arjen Robben (Bayern München, Dui)

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.