'Van Gaal laat de lach verdwijnen bij Manchester United'

Reacties

Na anderhalf jaar onder Louis van Gaal groeit in Engeland de vraag wat Manchester United onder de Nederlander is opgeschoten. De club is op dit moment bezig aan haar slechtste serie in elf jaar.

'Van Gaal laat de lach verdwijnen bij Manchester United'

De 2-1 nederlaag op bezoek bij promovendus Bournemouth van zaterdag was de ultieme vernedering voor de miljoenenploeg van Van Gaal. Het was gerekend over alle competities het vijfde duel op rij waarin United niet tot winst kwam. De laatste keer dat The Red Devils zo lang niet wonnen, was in het voorjaar van 2004. Toen bleef United zelfs zes duels zonder zege. Het waren destijds Manchester City, FC Porto (2x), Fulham, Leeds United en Middlesbrough die het team van Sir Alex Ferguson dwarszaten. Anno 2015 zijn Bournemouth, VfL Wolfsburg, West Ham United, Leicester City en PSV de clubs die het United van Van Gaal dwarsboomden.

Die laatste serie leidde onder meer uitschakeling in de groepsfase van de Champions League in. Bovendien is Manchester United in de competitie afgezakt naar de vierde plaats en werd de club al uitgeschakeld in het toernooi om de League Cup, nota bene door Championship-club Middlesbrough.

Van Gaal wordt veelvuldig om de oren geslagen met het waanzinnige bedrag (rond de 300 miljoen euro) dat hij heeft geïnvesteerd in de nieuwe spelers. Afgelopen zomer smeet Van Gaal er zo'n 150 miljoen tegenaan, maar daar lijkt United weinig wijzer van geworden. Na zestien duels is de uitgangspositie zelfs slechter dan een jaar geleden. United vergaarde tot nu toe 29 punten, tegenover 31 vorig seizoen.

Degradatiekandidaat
Een vergelijking van de doelcijfers weerspiegelt het gegeven dat Van Gaal de defensieve organisatie van United aardig heeft staan, maar offensief geen stap voorwaarts heeft gezet. Vorig jaar waren de doelcijfers na zestien duels 29-17, nu 21-12. Als het gaat om balbezit en zuiverheid van passing, is United in Engeland de beste van allemaal. Het blijkt vooral verplaatsing in de breedte, want United schiet gemiddeld slechts elf keer per duel. Dat is een schotgemiddelde van een degradatiekandidaat.

Andreas Pereira, Daley Blind en Phil Jones druipen af na de nederlaag tegen Bournemouth.
Andreas Pereira, Daley Blind en Phil Jones druipen af na de nederlaag tegen Bournemouth.

Ook de individuele expressie schiet er bij United flink bij in, want supporters van The Red Devils krijgen per duel gemiddeld slechts negen dribbels te zien. Een extreem laag aantal voor een ploeg die in de meeste duels het initiatief krijgt of neemt. Het opvallend hoge percentage balbezit valt niet los te zien van het lage aantal dribbels. Behoud van de bal geniet op Old Trafford de voorkeur boven een individuele actie.

Kritiek
Het is daar waar de schoen wringt. 'Dit is het slechtste Manchester United dat ik ooit gezien heb', zei ex-international Jamie Redknapp na het duel met Bournemouth. 'Manchester United speelt plichtmatig. Onder Van Gaal is de lach verdwenen.' Hij kreeg bij de BBC bijval van Steve Coppell, ex-speler van United. 'Als je twee jaar lang het meeste geld uitgeeft van allemaal, heb je simpelweg het beste team. Als dat niet uit de resultaten blijkt, dan gaat er iets verkeerd in de machine. Waar het bij United verkeerd lijkt te gaan, kan iedereen zien: dat is de manager.' Redknapp is het met hem eens: 'Als Van Gaal er dit seizoen niet in slaagt een prijs te winnen, dan is de conclusie heel simpel: dan heeft United twee jaar en heel veel miljoenen weggegooid.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.