Van Gaal krijgt zijn wraak zonder Blind en Memphis

Manchester United heeft met een ruime zege bij Everton (0-3) de bittere nasmaak van het verlies tegen Arsenal weggespoeld. Louis van Gaal had daarbij geen Nederlandse inbreng nodig.

Van Gaal had twee 'verschrikkelijke weken' beleefd vanwege het beroerde laatste resultaat van voor de interlandperiode, de 3-0 nederlaag tegen Arsenal. De manager van Manchester United eiste bij de hervatting van de Premier League revanche en voerde daartoe enkele wijzigingen door.

Van Gaal slachtofferde onder anderen Daley Blind en Memphis Depay - beiden begonnen op de bank - en voerde daarbij 'rust geven' aan als argument. Het scoreverloop gaf hem gelijk, want halverwege de eerste helft had United al een comfortabele 2-0 voorsprong op zak.

Morgan Schneiderlin gaf in de achttiende minuut het goede voorbeeld met zijn eerste treffer voor United en hij kreeg vier minuten later navolging van Ander Herrera (foto). Daarmee leek de wedstrijd op Goodison Park beslist.

Everton, dat de laatste drie keer op Goodison Park nog te sterk was geweest voor Manchester United, was in de eerste helft in het stuk niet voorgekomen. De entree van voormalig PSV-aanvaller Arouna Koné na rust bracht nieuw leven bij The Toffees. De knappe redding van David De Gea op de poging van Romelu Lukaku in de 54ste minuut was een bewijs van de gewijzigde verhoudingen.

Wayne Rooney viert zijn treffer ingetogen.

Het offensief verloor zijn echte doel na ruim een uur. In de 62ste minuut had Rooney (foto) de hoop op een positief resultaat bij Everton weggenomen door een goede counter te bekronen met een doelpunt. Met zijn goal tegen zijn oude club schoof hij ook een plaatsje op in de lijst van topscorers aller tijden in de Premier League. Met 187 goals staat hij naast Andy Cole op de tweede plaats achter Alan Shearer.

Dankzij de comfortabele 3-0 voorsprong kwam de zege niet in gevaar. Manchester United, waar Blind en Memphis de hele wedstrijd op de bank bleven, blijft daardoor op twee punten van koploper Manchester City, de tegenstander van volgende week.