Van Gaal doet tegen de Belgen beroep op vijf debutanten

Zoals hij reeds had aangekondigd, heeft bondscoach Louis van Gaal in de met 4-2 verloren oefeninterland bij België liefst vijf spelers laten debuteren. Na het treffen in Brussel mogen Ricardo van Rhijn (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), Nick Viergever (AZ), Bruno Martins Indi (Feyenoord) en Adam Maher (AZ) zich officieel international noemen.

Van Gaal doet tegen de Belgen beroep op vijf debutanten

Van Rhijn was met zijn basisplaats als rechtsback de 718de Oranje-international ooit. De verdediger van Ajax speelde de hele wedstrijd. Na rust kwamen De Vrij, Viergever, Martins Indi en Maher in de ploeg waardoor het aantal debutanten opliep naar vijf. Maher had voor vandaag wel eens het shirt van Oranje aangetrokken, maar dat was in de officieuze interland tegen Bayern München (2-3 verlies). Het aantal debutanten onder bondscoach Van Gaal werd zo uitgebreid tot negentien.

In zijn eerste periode als keuzeheer van Oranje - tussen 2000 en 2001 - liet Van Gaal veertien spelers hun debuut maken in het Nederlands elftal. Wilfred Bouma was de eerste die onder de Amsterdamse trainer zijn eerste interland speelde. De verdediger van PSV debuteerde op 2 september 2000 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (2-2) als basisspeler.

Rafael van der Vaart debuteerde ook ooit onder Van Gaal en stond woensdagavond in de eerste interland van het tweede tijdperk-Van Gaal voor de honderdste keer als international op het veld.Een twintigste debutant onder Van Gaal bleef uit. Bas Dost zat negentig minuten op de bank.

Bekijk hieronder alle debutanten ooit onder Van Gaal <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's