Van Gaal: 'Di María heeft dezelfde kwaliteiten als Robben'

Louis van Gaal denkt dat Ángel di María voor Manchester United dezelfde impact kan hebben als Arjen Robben bij Bayern München. De voormalige Oranje-bondscoach ziet veel gelijkenissen tussen de twee vleugelspelers en sluit niet uit dat hij door de komst van Di María het 3-5-2-systeem inruilt voor een formatie met drie spitsen.

Van Gaal: 'Di María heeft dezelfde kwaliteiten als Robben'

Van Gaal liet United een Brits recordbedrag van 75 miljoen euro neertellen voor Di María. En niet zonder reden. 'Ik heb Di María gekocht omdat hij zowel centraal als op de flanken kan spelen. Dat is erg handig voor een coach. Misschien herinneren jullie je nog wel dat ik als trainer van Bayern München Arjen Robben haalde. Hij kan ook op de vleugels en in de as spelen. Daardoor heb ik altijd de mogelijkheid van tactiek te veranderen.'

Afgelopen zomer bleek wat Van Gaal daarmee bedoelt. Waar hij Robben in zijn tijd bij Bayern (2009-11) vooral als rechtsbuiten gebruikte, vormde de dertigjarige linkspoot tijdens het WK in Brazilië een koppel in de spits met Robin van Persie. Di María onderging de laatste jaren een vergelijkbare transformatie. Als speler van Benfica en Real stond hij aanvankelijk aan de zijlijn geplakt, maar dit seizoen kwam El Fideo steeds vaker in actie als aanvallende middenvelder.

Afgelopen week kwam Ángel di María als invaller nog kort in actie voor Real Madrid in de strijd om de Spaanse Super Cup. In de 78ste minuut verving hij spelmaker Luka Modric.
Afgelopen week kwam Ángel di María als invaller nog kort in actie voor Real Madrid in de strijd om de Spaanse Super Cup. In de 78ste minuut verving hij spelmaker Luka Modric.

Met de individuele kwaliteiten van spelers als Di María of Robben ligt het voor de hand om in een systeem met vleugelaanvallers verder te gaan, maar daar is Van Gaal nog niet over uit. 'Dat is onderdeel van het proces. Daar kan ik nu nog geen duidelijkheid over geven. Je kan niet zomaar met je vingers klikken en van systeem veranderen. Daar moet je aan werken tijdens de training. Dat vergt tijd', aldus Van Gaal op de clubsite.

Los van het systeem – 3-5-2 of 4-3-3 – denkt Van Gaal dat Di María een aanwinst is voor United. 'Hij zal veel bijdragen aan onze manier van spelen, hij is een creatieve speler.' De United-fans moeten echter niet meteen wonderen verwachten na de dramatische start. 'Zijn komst zal de wereld niet meteen op zijn kop zetten. Hij zal moeten wennen aan de voetbalcultuur van de Premier League en de filosofie van Manchester United.'

Na de nederlagen tegen Swansea City (1-2) en MK Dons (0-4) en het 1-1 gelijkspel tegen Sunderland moet United het zaterdag opnemen tegen het gepromoveerde Burnley. Als alles meezit kan Di María, die met het rugnummer 7 in de voetsporen treedt van spelers als Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo, dan al zijn debuut maken. Van Gaal houdt een slag om de arm. 'Ik heb nog maar kort met hem gesproken, maar hij zei dat hij fit is. Donderdag zal ik daarover zelf oordelen op de training.'

Bekijk hier al onze video's